РТС допринео успеху националног пројекта Покрени се за посао

На пригодној свечаности у београдском хотелу "Метропол" , добитници су потписали уговоре о пријему бесповратних грантова, чиме је успешно завршен национални пројекат подршке запошљавању и развоју предузетништва "Покрени се за посао".

Донаторским пројектом "Покрени се за посао" компанија "Филип Морис", у сарадњи са невладином организацијом "Енека",  помаже запошљавање и покретање малог породичног посла у Србији. Партнер акције је Национална служба за запошљавање а медијски партнер Радио- телевизија Србије.

Захваљујућу медијској кампањи на програмима РТС-а, на конкурс је стигло преко 3200 пријава из целе Србије. Такође, на иницијативу Јавног медијског сервиса Србије, број добитника бесповратних грантова је повећан за 10.

Од укупно 110 добитника  чије су пословне идеје оцењене као најперспективније, 56 њих ће уз помоћ донације у опреми остварити запослење, започињањем сопственог бизниса. Од укупног броја, жене предузетнице заступљене су 37 одсто а  чак 85 одсто добитника има до 35 година.

Међу награђенима су и керамичарка из Панчева Марија, која свој уметнички атеље води већ шест година, и архитекта из Димитровграда Дејан, који је тек основао фирму.

"То је почело баш лепо да се шири. Сад се указала прилика. Почела сам да извозим за Словенију, Хрватску, Црну Гору. Заправо радим керамичке сувенире за њих и просто ми је била потребна већа пећ. То је основно средство за израду керамике. Мислим да ће бити добра ствар за мене, да проширим производњу", објашњава награђена Марија Станојловић.

Већина кандидата млађа је од 35 година. Архитекта Дејан Митов каже да је програмом добио донацију у смислу опреме коју ће користити за обраду дрвета.

"Оно што мени и колегама архитектама значи јесте да у току пројекта не користимо само компјутер за цртање, него да можемо један на један да реализујемо у стварности", каже Дејан Митов.

Половина кандидата су почетници у послу а друга половина је са двогодишњим искуством. Услов је запошљавање нових радника.

"Веома ми је драго што смо ове године успели да подржимо производњу, односно занатство и производњу са 52 одсто пријава. Након тога иду услуге са 28 одсто, а 20 одсто има пољопривреда. Подржавамо све делатности и оне идеје које имају могућност за даљи развој", објашњава менаџер програма Миливоје Јовановић.

Захваљујући програму "Покрени се за посао", у последње три године запослено је више од 600 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво