Дуг пут до грађевинске дозволе

Поред тога што се због кризе све мање гради, многе потенцијалне инвеститоре обесхрабрују дуго чекање на дозволе и компликоване процедуре. Да би дошао до дозволе, инвеститор мора да прође кроз 18 процедура и чека 269 дана.

У Извештају Светске банке о укупним условима пословања за 2014. годину, Србија је пала за седам места, на 93. позицију међу 189 земаља.

Због спорих процедура и великих трошкова за добијање грађевинске дозволе, поново смо на дну лествице. Убрзавање издавања грађевинских дозвола и борба против сиве економије кључне су теме кампање "Питајте када", коју РТС и Национална алијанса за локални економски развој спроводе у наредној години.

Поред тога што се због кризе све мање гради, многе потенцијалне инвеститоре обесхрабрују дуго чекање на дозволе и компликоване процедуре. Да би дошао до дозволе, инвеститор мора да прође кроз 18 процедура и чека 269 дана.

Ирина Билоцеркивска из Светске банке рекла је да је њигов савет да Србија учи од земаља региона.

"Добар пример је Македонија, која је скратила време за добијање дозвола и овластила општине да региструју зграде у име власника", каже Билоцеркивска.

Надлежни тврде да на све захтеве одговорају у законском року, као и да је свих последњих 600 захтева било непотпуно.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Београда Милан Вуковић каже да све дозволе које су издате, односно захтеви који су поднети били су непотпуни без накнаде за уређење грађевинског земљишта и врло често без противпожарне сагласности, тако да се чека да инвеститори то доставе или отклоне друге недостатке.

Потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а Ана Брнабић рекла је да оно што може да се уради је успостављање једношалтерских система.

"То би пуно помогло у том процесу и његовој ефикасности увођења електронског пријављивања за грађевинске дозволе и електронског надгледања процеса издавања грађевинских дозвола да бисмо знали где смо у том процесу", каже Ана Бранабћ.

Требало би да Закон о планирању и изградњи убрза добијање грађевинске дозволе.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић рекао је да ће се грађевинска дозвола добијати на једном шалтеру, најдуже за 30 дана.

Према његовим речима, у старту ће бити бесплатна, грађани неће имати никакве обавезе плаћања и што је битно обавезе се испуњавају према граду и општини само оно што је уграђено. Међутим, град добија порез на имовину као могућност да инвестира даље у инфраструктуру", навео је Илић.

Закон, који ускоро треба да се нађе у Парламенту, предвиђа и санкције против оних који не издају дозволу, као и право министра да је изда ако администрација затаји.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 14. сеп 2015, 23:03)
Mirko [нерегистровани]

dozvola

Kod nas u Jgodini investitor dobije za dan nebitno od lokacije,urbanisticki plan se menja preko noci.
To se da sve proveriti.

(четвртак, 31. окт 2013, 10:28)
anonymous [нерегистровани]

dozvole...

Teško je doći do građevinske dozvole....TEŠKO

(четвртак, 31. окт 2013, 08:34)
anonymous [нерегистровани]

do dozvole kroz trnje

Imam iskustvo sa dobijanjem građevinske dozvole. Za nadogradnju od nepunih 120 kvadrata bruto, trebalo je oko 4 godine od podnošenja zahteva za uslove pa do dobijanja dozvole. Od predavanja projekta za dozvolu pa do dobijanja dozvole u Savskim Vencu više od godinu dana. Za sve to vreme zatražena je tri puta dopuna dokumentacije. Jednom da se dostave originali dokumenata, jednom neka saglasnost i to ne po zakonu već ,eto, ako biste mogli i to da nam donesete i jednom, jedino sa pravim razlogom, ispravljeni list iz zemljišnih knjiga jer su tamo nepismeni pa su pogrešno upisali prezime. Oni su tek priča za sebe, doživite nešto što ne možete ni u najgorem scenariju da zamislite. Na sam projekat sa tehničke strane nije bilo ni jedne primedbe, samo što su me zvali da im objasnim, pošto su dva investitora, gde su granice stanova i koji stan kome pripada. Oni čak ni crtež ne znaju da pročitaju. I tako od dostavljanja zadnjeg papira prošlo je 6 meseci do dobijanja rešenja, a za pravosnažnost se čekalo još tri. A od plaćanja takse za zemljište godinu dana. Sve u svemu za nadogradnju u BGDu od 50 kvadrata dato je oko 10.000€ a da ni jednu ciglu nisi kupio. Izvođači daju rok za izgradnju od oko mesec ipo do dva, a opštini da pregleda papire i izda dozvolu trebalo više od godine. Strašno

(четвртак, 31. окт 2013, 07:57)
Jovan [нерегистровани]

qq@ee.ee

Citiram "svih 600 zahteva je odbijeno zbog nepotpunosti", a u stvarnosti znaci "svih 600 zahteva nije htelo da plati mito".

(среда, 30. окт 2013, 22:16)
anonymous [нерегистровани]

?

pitajte makedonske strucnjake kako brzo do g.dozvole ili hihovog nekog seljaka oni donose robu na pijacu u beogradu.