Читај ми!

Боља заштита трудница и породиља

Изменама Закона о раду, женама које су на трудничком или породиљском одсуству, требало би да се уговор о раду продужи док су на боловању. Председник Скупштине Небојша Стефановић тражиће и да се породиљама које се врате на посао омогући 90 минута паузе ради подоја детета.

Женама запосленим на одређено време, које су на трудничком или породиљском одсуству, уговор о раду требало би продужити док су на боловању, предлаже Српска напредна странка. Расправа о изменама Закона о раду требало би да буде крајем месеца, а њихова примена очекује се од априла.

Уместо да материнство буде награда, неке жене због њега бивају и кажњене. Тако је Бојана Петровић из Ниша остала без посла шест дана пред порођај. Уговор на одређено, који је сваког месеца потписивала за место хигијеничарке у алексиначкој полицији, тада јој је истекао и више није продужаван.

"Све су ми обећавали да ће бити нешто. Нисам смела ни трудна да останем, зато што сам се плашила ако останем трудна, остаћу без посла. Чекала сам пет година и на крају сам рекла: 'Остаћу трудна, па ваљда ће неко да сагледа трудну жену", објашњава Бојана.

Жалила се свим надлежним службама, али одговора нема. За разлику од Бојане, Сунчица Алексић из Кикинде, која је отказ добила у четвртом месецу трудноће, добила је одговор од суда. Тужба јој је одбијена и неће бити враћена на посао.

"Осећам се понижено, више него кад сам потписала отказ, баш зато што је држава пресудила да је тај отказ сада оправдан", каже Сунчица.

Небојша Стефановић, посланик СНС-а и предлагач Измене закона о раду, тврди: удар на трудницу, удар је на државу. Његов предлог је да се жени уговор на одређено време, који истиче док користи породиљско одсуство, продужи док је на боловању. Стефановић ће тражити и да се породиљама које се врате на посао омогући 90 минута паузе ради подоја детета.

"Са тако малим бројем деце који се рађа у Србији, мислим да за то неће бити потребан никакав додатни новац осим оног који је већ обезбеђен у буџету Републике Србије", каже Стефановић.

Бојана Селаковић из Удружења "Родитељ" каже да се може имати стваран ефекат ако механизми за контролу закона буду мало оштрији и уколико се престане са праксом да се послодавцима гледа кроз прсте.

Канцеларија Повереника за равноправност примила је десетак притужби породиља. Најчешће се жале зато што по повратку са боловања буду распоређене на ниже позиције и мање плаћена радна места.

Повереница за родну равноправност Невена Петрушић каже да се мора "мењати свест људи, у овом случају послодаваца". Послодавци имају друштвену одговорност и ту су да спрече сваки вид дискриминације, каже Петрушићева и додаје да послодавци не смеју бити дискриминатори".

Да је проблем дискриминације трудница алармантан, показују и подаци Асоцијације за европске интеграције. Породиље отказ, у 93 одсто случајева, добијају због боловања, у исто толико случајева инспекција неће да прими усмену пријаву породиље, док тек свака девета жена решење суда на тужбу чека краће од шест месеци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво