Читај ми!

Тање фасцикле и мање нервозе

Радио-телевизија Србије и Национална алијанса за локални економски развој остварили су још један успех у кампањи "Питајте када". После помака оствареног укидањем чак 138 парафискалних намета, знатно је умањена и обимна документација за труднице и породиље.

Кампања РТС-а и Национална алијанса за локални економски развој под називом "Питајте када" постигла је још један значајан резултат. После укидања 138 парафискалних намета које је омогућило значајне уштеде и привреди и грађанима, сада је поједностављена процедура за остваривања надокнаде током дужег боловања.

Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање усвојили су препоруку НАЛЕД-а и укинули чак седам од 11 прописа, па ће труднице и послодавци подносити мање докумената. То се не односи само на будуће мајке, већ и на све остале који су на боловању дуже од месец дана.

"Успели смо стварно једну велику ствар, а то је да скратимо, да смањимо папирологију, број одлазака на шалтер и број докумената који се подносе да би се остварила рефундација, да би привредник могао да добије натраг паре које је дао за трудничко боловање трудници, односно било којој другој особи која је на боловању више од 30 дана", објашњава Јелена Бојовић из НАЛЕД-а.

Родитељи сматрају да је ово важан корак, јер је за остваривање било какве накнаде било потребно много и времена и новца.

"То је велики помак у врло позитивном смислу. Сматрамо да је раније било крајње непотребно оптеретити једну такву групу као што су труднице и породиље двоструким документима и беспотребном администрацијом", каже Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

Раније су труднице, породиље и послодавци морали да прикупе 86 листова разне документације, од чега је чак 80 непотребно.

Са поједностављеном процедуром – а данашња одлука је само један корак – привреда би уштедела око 690 милиона динара годишње, што је довољно да се запосли 1.200 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво