Од 86 докумената за породиљско, 80 непотребнo

Aнализа коју је спровело Удружење власника рачуноводствених агенција (УВРА) показала је да породиље и њихови послодавци морају да прикупе 86 листова разне документације од чега је чак 80 непотребно.Уколико би процедура била поједностављена, привреда би уштедела око 690 милиона динара годишње, што је довољно да се запосли 1200 људи.

У току је медијска кампања "Питајте када" посвећена решавању проблема сувишне папирологије за грађане и привреду која би, осим унапређења квалитета живота и пословног амбијента, допринела и смањењу административних трошкова.

Први пример, на који је медијском кампањом указано је сувишна папирологија за труднице и породиље. У фасциклу треба да спакују чак 86 докумената- пријаву, фотокопију здравствене и радне књижице са печатом, исплатне листиће, изводе и још 36 образаца који доказују да је породиља примала плату претходних годину дана.

Анализа ове процедуре је показала да је од 86 чак 80 докумената- непотребно.

И то све да би дванаест месеци добијале исти износ, око 22 хиљаде динара.

Међутим, није одувек било овако. Министарство рада и социјалне политике увело је нова правила прошле године.

Јован Беара, председник пословног удружења "УВРА" : "Када је Влада Србије  прошле године усвајала 200 препорука о гиљотини прописа, они су увели измене закона тако да су увели ових 86 папира."

Свакако да може другачије и једноставније. Решење овог проблема резултирало би побољшањем квалитета живота грађана Србије, унапређењем привредног амбијента и смањењем административних трошкова.

Уколико би се само процедура за труднице и породиље поједноставила, привреда би уштедела око 690 милиона динара годишње што је довољно да се запосли 1200 људи.

Налед, РТС и сви партнери пројекта "Питајте када" посвећени су подстицању реализације гиљотине прописа у Србији.

Јелена Бојовић, директор програма за регулаторну реформу, НАЛЕД:

"Требају нам што прецизније информације од грађана и привреде да опишемо тачан процес и онда ћемо куцати буквално на сва врата док не нађемо некога ко је надлежан за реализацију, за ту процедуру. Потрудићемо се да окупимо све оне који су за то задужени, покушати да сагледамо процес од почетка до краја и на тај начин на њега да утичемо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво