Кампања "Питајте када"

У току је национална кампања за смањење непотребне папирологије "Питајте када". На програмима РТС-а биће емитовани спотови који ће указивати на бирократске проблеме који грађанима отежавају свакодневни живот а привредницима пословање. Грађани могу указати на компликовану процедуру.

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Радио-телевизија Србије су  покренули националну кампању за унапређење привредног амбијента под називом "Питајте када". Партнери који подржавају ову кампању су УСАИД (Пројекат за боље услове пословања - БЕП) и Фондација за отворено друштво.

Током шест месеци Радио - телевизија Србије ће емитовати видео и аудио спотове, извештаје и специјализоване емисије о различитим бирократским проблемима са којима се сусрећу житељи Србије али и представници привреде (компликоване процедуре, високи и непотребни порези, неспроводиви закони).

Један од циљева кампање је да укаже на значај и неопходност спровођења регулаторних реформи у нашој земљи.

Привредници и грађани преко интернет сајта НАЛЕД-а могу да пријаве компликоване процедуре које ометају пословање или свакодневно функционисање, могу да поставе питања представницима власти када ће ти проблеми бити решени.


Сви прикупљени предлози ће бити објављени а најзначајнија питања ће бити обрађена у оквиру "Сиве књиге" прописа и достављена у форми петиције председнику нове Владе РС и ресорним министрима од којих ће се тражити конкретни одговори.


Пратићемо рад институција и извештавати о њиховој спремности да отклоне административне препреке за пословање.


Очекујемо да ће кампања скренути пажњу јавности, да ћемо заједно извршити позитиван притисак на надлежне институције да грађанима и озбиљним привредницима одговоре када ће одређени бирократски проблеми бити решени.

Циљеви кампање:

- Јачање свести грађана о значају побољшања услова за пословање привредника  како би се обезбедила нова радна места и унапредио квалитет живота

- Подстицање грађана и привредника да се укључе у акцију и укажу на конкретне административне проблеме са којима се суочавају у пословању и свакодневном животу

- Позивање на одговорност и подстицање надлежних институција на деловање, односно решавање идентификованих административних проблема

- Унапређење привредног амбијента

- Праћење ефеката спровођења решења и корективно деловање

- Стварање пословног амбијента који ће подстаћи развој домаћих и страних фирми, запошљавање, прелазак на легално пословање, плаћање пореза и свих финансијских обавеза

- Стварање ефикасне државе и унапређење животног стандарда грађана Србије

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво