Читај ми!

Помоћ за станове избеглица

Фондација "Ана и Владе Дивац", РТС и Комесаријат за избеглице прикупили више од 300 хиљада евра за стамбено збрињавање избеглих лица. Акција је покренута пре шест месеци.

Откако су пре шест месеци покренули акцију за стамбено збрињавање избеглих, Фондација Ана и Владе Дивац, Комесаријат за избеглице и РТС прикупили су више од 300 хиљада евра.

Да би биле завршене трећа и четврта зграда у Београду за њихов смештај, недостаје још око 150 хиљада евра.

Лицима која су већ збринута, сада је потребна помоћ да се осамостале, па је за 139 породица издвојено је више од пола милиона евра.

Када на силу напустите дом, тешко је створити нови. Породица Сузић избегла је из Двора на Уни 1995.

"Пошто сам горе оставио преко 15 хектара земље, стоку, коње, овце, имао сам и огроман пашњак, знате како је кад оставиш своје огњиште, а идеш по белом свету", каже Љубан Сузић.

Мира Сузић истиче да им је сад много боље, него раније док су живели у колективним центрима у једној мало соби са два кревета, њих четворо.

Породице Сузић и Милић повезује прошлост, али и начин на који граде будућност. По две хиљаде евра добили су да покрену посао.

"Нисмо се никад бавили тиме, али смо успели да салату и млади лук посадимо у тај пластеник који смо добили, после сам радила сам на пијаци и то продавала", каже Сања Милић.

Васиљ Сузић каже да су им највећа добит и капитал крмаче прашчаре.

"Да сви помогнемо"- акција коју је подржао и РТС, а чији је циљ, да сви избегли добију дом, мора да се настави.

"На почетку смо рекли да овај пројекат нећемо зауставити, све док постоји и задњи колективни центар, тако да смо ми ту за њих и заједно са људима у Србији и дијаспори радимо на томе да се ови колективни центри затворе", истиче председница УО Фондације "Ана и Владе Дивац" Снежана Дивац.

"Не можемо да идемо напред као друштво, ако се не окренемо иза себе и погледамо у каквим нам условима суграђани живе", подсећа Владе Дивац.

"У последње четири године уложили смо милион и по евра у Србији. Поносан сам на пројекте које смо урадили са Дивац фондацијом, јер помажемо људима у процесу интеграције, њима су потребни кућа, кров, а потом и подстицаји да постану самостални", објашњава Клаудио Ћезарио из "Уникредит банке".

Захваљујући активностима Фондације Дивац, дом је добило 1.600 људи. Две и по хиљаде избеглих и даље су у колективним центрима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво