Уручен 50. апарат за скрининг слуха беба

Свакој беби која се роди, одмах по рођењу биће проверен слух. Захваљујући хуманитарној акцији "Блица" и РТС-а, под покровитељством Министарства здравља, набављени су апарати за скрининг слуха за сва породилишта у земљи. Данас је уручен 50. апарат, добило га је породилиште у Клиничко-болничком центру "Звездара".

Димитрије је прва беба којој је у звездарском породилишту проверен слух и одлично чује. То је показао апарат за скрининг слуха. Породица Златановић неће бити једина која ће напустити то породилиште са добрим вестима.

"Ми имамо дугогодишње искуство у контроли слуха и управо оно што нам је био проблем јесте прекид континуитета због квара апарата, недостатка сервиса и то је оно што је превазиђено овом донацијом", наводи др Олга Станојловић, начелник Одељења неонатологије у КБЦ "Звездара".

Телевизијска лица РТС-а заједно са колегама из Блица обишла су 50 породилишта. Први апарат добио је Ниш, а последња два биће уручена у Косовској Митровици и Грачаници.

"Пре 10 месеци сам и сам први пут постао отац и као родитељ сам схватио колико значи када родитељ први пут препозна ваш глас. Једна оваква акција, да опремимо свих 56 породилишта, јесте на корак до краја и могу да кажем да смо ми у "Блиц фондацији" поноси што смо пре свега успели да усрећимо лекаре који раде у јако тешким условима и боре се сваки дан да нашој деци буде боље", истиче Предраг Михаиловић, заменик главног и одговорног уредника дневног листа Блиц.

Уредница Дневника 2 РТС-а Милица Недић истакла је да јој је част што може да уручи 50. апарат за скрининг слуха беба.

"Од почетка емитовања прича у нашој најгледанијој информативној емисији – Дневнику у пола осам, свега четири породилишта имала су апарате за скрининг слуха. Мени је част и задовољство што данас могу да уручим 50. апарат у овој нашој акцији и што ће се у наредне две недеље у свих 56 породилишта у Србији овакви апарати наћи", наводи Милица Недић.

Да би се још више чуло за децу која имају проблем са слухом, организовали смо "Телетон", емитовали бројне приче, телевизијске и радијске спотове.

"Ми о овоме маштамо 15 година и коначно смо дочекали да и наша клиника добије овај апарат", истиче др Слободан Костић, начелник неонатологије КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

У Србији се годишње роди око 60.000 беба, од којих 300 са оштећеним слухом. Како би лечење што пре почело, најбоље би било испитати слух одмах по рођењу. То ће од сада бити могуће у свих 56 породилишта у земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво