Све свеснији о донорству

Значајан успех кампање о донирању органа. Током 2008. године, десет породица дозволило је да органи њихових најмилијих помогну непознатим људима, а у земљи је тада било око 15.000 власника донорске картице. Ове године, ти бројеви су готово четири пута већи.

Двогодишња кампања о донирању органа, у којој је учествовао и РТС, дала је резултате. Током 2008. године, десет породица дозволило је да органи њихових најмилијих помогну непознатим људима, а у земљи је тада било око 15.000 власника донорске картице.

Ове године, у најтежем тренутку, 40 породица дало је сагласност за трансплантацију, а више од 50 хиљада има донорску картицу.

И ове године у поноћ, више од 2000 грађана који чекају на бубрег, јетру, срце, пожелеће да у Новој години и њима неко продужи живот.

О значају завештања органа, грађани су у петак и суботу могли да се информишу и у тржном центру "Ушће". Нажалост, већину је више занимала куповина, а потписано је 48 донорских картица.

За оне који су, ипак, хтели да се информишу о важности националне кампање "Продужи живот", организован је и квиз.

Од наредне године, сагласност за завештање органа Београђани ће моћи да потпишу и код изабраног лекара. Тим поводом, први састанак одржан је са директорима домова здравља или њиховим помоћницима. Биће укључени и клиничко-болнички центри у престоници.

"Треба да се обезбеде апарати за клиничко-болничке центре, којима ће се утврђивати и пратити потенцијални донори, али и неопходна опрема за експлантацију органа. Обезбедићемо и координаторе за сваки КБЦ који буде у могућности да буде установа у којој ће се прикупљати органи", рекао је Зоран Благојевић, градски секретар за здравство.

Донорске картице, за сада, можете добити у три здравствене установе у Београду, Нишу и Новом Саду, и бесплатним позивом на број 0800-111-800.

О жељи да ваши органи у случају смрти могу да се користе за лечење других, неопходно је да обавестите и најближе чланове породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво