Читај ми!

Споразум о трансплантацији органа у Бечу

Министарство здравља саопштило да је иницирало потписивање Споразума о сарадњи КЦС-а и АКХ клинике из Беча о трансплантацији органа за пацијенте из Србије. Када и Еуротрансплант потпише споразум, у року од осам недеља, пацијенти из Србије моћи ће да се лече о трошку државе на АКХ Клиници, најавило је Министарство.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић рекао је да је то министарство иницирало потписивање Споразума о сарадњи Клиничког центра Србије и АКХ клинике из Беча, којим би се институционализовало лечење наших пацијента којима је индикована трансплантација срца и плућа, а за чије би лечење трошкове сносила држава.

"Министарство здравља је, у најбољем интересу наших пацијената, интензивно радило на томе да се твининг споразуми и за срце и за плућа потпишу између Клиничког центра Србије, као не-Еуротрансплант центра и АКХ клинике, као Еуротрансплант центра", изјавио је државни секретар у Министарству Владимир Ђукић.

"После потписивања од стране КЦС-а, као и АКХ Клинике, што је већ учињено, својим потписом одобрење на споразум даје и Еуротрансплант. Споразуми су већ прослеђени Еуротранспланту и ова процедура, како смо обавештени, траје до осам недеља", рекао је Ђукић.

У саопштењу је наведено да је "Министарство здравља у интензивној комуникацији са професором Цукерманом, једним од највећих експерата за трансплантацију срца, као и професором Клепетком, стручњаком за трансплантацију плућа, са АКХ клинике, који у сарадњи са лекарима из Србије прате здравствено стање наших пацијената".

На АКХ клиници у Бечу већ су трансплантирани пацијенти из Србије, о сопственом или о трошку различитих фондова.

Када споразум потпише и Еуротрансплант, пацијенти из Србије, за које се установи да је то неопходно, моћи ће да се на АКХ Клиници лече о трошку државе, најавило је Министарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво