Промоција књиге "Антологија шаљивих народних приповедака"

Представљање књиге РТС Издаваштва "Антологија шаљивих народних приповедака" аутора Ивана Златковића одржаће се у Галерији РТС, Таковска 10, у среду 27. фебруара у 13 часова.

О књизи ће говорити: проф. др Бошко Сувајџић, др Иван Златковић, Драган Коларевић, Зоран Колунџија и Драган Инђић. Текстове шаљивих приповедака читаће Милан Лукић, на гитари ће свирати Михајло Златковић, а током промоције биће емитован и део из РТС-ове серије "Хумор и сатира 1830-1914" Драгана Коларевића.

На примеру српских шаљивих приповедака показује се блискост не само са интернационалним мотивима, културама и фолклором других народа, већ и сличност са делима која су настајала на основама смеховне усмене традиције или у истој мери утицала на њу попут дела Бокача, Раблеа, Сервантеса, Чосера, Шекспира и др. Истовремено, изразита су и национална и локална својства грађе која су у директној вези са ширим друштвено- историјским контекстом. Комика, њени мотиви, ликови и поступци стилизације одолевају усменој импровизацији...

 

број коментара 0 Пошаљи коментар