Legende – YU Grupa

U emisiji predstavljamo opus najzanačajnijih imena pop i rok muzike – JU Grupa

„Najdugovečnija grupa", Ju grupa nastala je 1970. godine. Osnivači su: Dragi Jelić -vokal i gitara, Živorad Žika Jelić - bas gitara, Miodrag Mive Okrugić - orgulje i Velibor Boka Bogdanović - bubnjevi. Grupa je u početku nastupala pod radnim nazivom „Idejni posed".Na nastupu u zemunskom klubu "Sinagoga" 29. novembra 1970. godine, publika je bila pozvana da predloži ime grupe. Od te večeri su Ju grupa.

Krajem decembra iste godine snimaju prvu pesmu "Nona", inspirisanu kosovskim narodnim motivima. Bila je to jedna od prvih pesama u kojoj su korišćeni etno motivi u rok muzici. Prvi samostalni koncert održali su u organizaciji emisije "Veče uz radio" I programa Radio Beograda, koju su tada pripremali Nikola Karaklajić i Petar Popović. Redovno su svirali po Srbiji. Te godine su za potrebe Radio Beograda snimili četrnaest pesama, od kojih se deo našao na njihovim kasnijim singlovima.

Početkom osamdesetih, u jeku popularnosti, JU Grupa se povlači sa scene nakon požara u kojem im je izgoreo kombi sa opremom i povredio Žika Jelić. Ponovo su se okupili 1987. godine kada izdaju povratnički album „Od zlata jabuka", sa istoimenom naslovnom pesmom koja postaje hit. Album ih izbacuje na vrh muzičke scene, gde su i danas. 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво