Put bez putovanja

Malo je poznato da se na brdima oko Zaječara nalazi osam monumentalnih vojnih utvrđenja iz 19. veka za odbranu od Turaka i Bugara.

U narodu su poznata kao bastioni ili kazamati, što u prevodu sa italijanskog znači „mračne kuće”. I to ime im je godinama apsolutno odgovaralo jer su se krili iza koridora prosečenim kroz gusto žbunje i trnje, koje ih je maskiralo, a potom su i sami urasli u korov jer su izgubili svrhu i nikome nisu bili potrebni. 

Otkrili su ih pre nekoliko godina planinari društva „Dragan Radosavljević” iz Zaječara i uz pomoć fondacije „Trag” iz Beograda počeli njihovo uređenje. Nazvali su to „bitka za spas zaječarskih bastiona” u kojoj su do sada izvojevali nekoliko pobeda. Očistili su prilaze utvrđenjima i obeležili „bastionsku transverzalu” koja svake godine privlači sve više planinara i turista u ovaj deo Srbije. Nisu se tu zaustavili. Uredili su i prilaz Tupižnici a i Rtnju, na kome svake godine organizuju Božićni uspon. Kako je bilo ovog Božića čućemo od Ivane Simatović.

Priloge je pripremila Svetlana Mladenović, a kroz emisiju vodi Petar Protić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво