Širom zatvorenih očiju – Put bez putovanja

Naša sagovornica je spisateljica Gordana Maletić koja piše za decu od 1982. godine.

Objavila je preko trideset knjiga, a najvažniji žanrovi u kojima se ogleda su kratka priča, pripovetka i roman. Objavljuje i poeziju, putopise, razgovore s piscima i biografije. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. 

Posebno ćemo pričati o njenom najnovijem romanu „Na putu srebra”. U pitanju je uzbudljiva i napeta priča koja nas vraća nekoliko vekova u (renesansnu) prošlost. Pored ostalog, u pitanju je istraživanje koje otkriva i kakav je bio položaj ljudi petnaestog veka na ovim prostorima, pri čemu se upoznajemo sa impozantnom arhitekturom toga vremena, ali i sa istorijskim ličnostima i autentičnim načinom života.

U pričama o prošlosti, ali i o sadašnjosti, dotaći ćemo se jednog naobičnog mesta u Ečkoj. Donosimo dokumentarnu priču o Kaštelu Ečka koji se nalazi na 60 kilometara severno od Beograda, u selu Ečka, građen u engleskom stilu, u periodu od 1816. do 1820. godine. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca svirao je čuveni Franc List. Danas je ovo staro zdanje potpuno renovirano i pretvoreno u objekat sa autentičnim ambijentom, i inspirisan je aristokratskom prošlošću. Dvorac je mešavina modernog i srednjevekovnog dizajna i ima velelepni park koji okružuje celokupno zdanje. Brojne su priče vezane za njegovu prošlost. A posebno su, u Kaštelu, zanimljive proslave novih godina pa i ove predstojeće, o čemu vas informišemo u emisiji.

Kroz emisiju vode, Jovana Zec i Petar Protić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво