Obrati pažnju!

Tek nakon mnogo godina truda, zalaganja, insistiranja da Ministarstvo zdravlja i RFZO poštuju odredbe iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti, udruženja pacijenata koji vode borbu protiv Hepatitisa C, uspela su da bar malo pomere zdravstvenu politiku i lečenje uspešnijim terapijama.

Ali, sem izdvajanja novca, komplikovanije je - smanjenje predrasuda. „Sigurno je narkoman/ka, to se tako dobija”, neretko je stav i onih koji su medicinski radnici, kolege, prijatelji, komšije koje nas ljubazno pozdravljaju. Stvarnost je ipak poprilično drugačija, pa se ovaj virus može dobiti i u kozmetičkim salonima, kod zubara, pa i u bolnicama. O životu pre i posle izlečenja, diskriminaciji koju zaraženi Hepatitisom C doživljavaju, neproduktivnom ćutanju pacijenata i bežanju od potencijalne osude, kao i o novim terapijama koje su trenutno dostupne za manji broj onih u najtežim stanjima, pričali smo sa Ivanom Dragojević, predsednicom Udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hronos”. Detaljnije o Hepatitisu C, prenosu, lečenju, posledicama, razgovarali smo sa doc. dr Ivanom Milošević, zamenicom direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije i članicom Radne grupe Ministarstva zdravlja za virusne bolesti jetre.
U nastavku emisije predlažemo događaje širom Srbije koje možete posetiti ovih dana, a „Šta kaže mreža” obaveštava vas o prvoj 5G baznoj stanici u Srbiji. Šta se važno u svetu muzike dogodilo na današnji dan? Saznaćete u rubrici „Vremenska kapsula”. 

Voditelj: Kruna Pintarić

broj komentara 0 pošalji komentar
Obrati pažnju!  	Obrati pažnju!

Autor:
Beograd 202

Znate li za jednu od omiljenih mačijih igara? To je vijanje crvene tačkice lasera kao da je ukleti neprijatelj, a mačka rešena da spasi svet od zle Crvene tačke. Naši problemi su, nekada, tek toliko stvarni. Tačnije, često se bavimo brigama iz pogrešnog ugla. Mi predstavljamo važne izazove i put do njihovog razrešenja – obrati pažnju! [ detaljnije ]