Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

TEME: Sveti Kiril i Metodije Ravnoapostolni - Sveti Ćirilo i Metodije; Dušanov zakonik „Zakon blagovjernago cara Stefana” je, uz Zakonopravilo Svetog Save, najvažniji zakon (ustav) srednjovekovne Srbije; Aleksa Šantić; Mašta i sanjarenje; Strah; Duša; Biti srećković ili verovati u sreću; O mržnji; Osmehivanje; SAVA ŠUMANOVIĆ PONOVO U PARIZU; U nebesko prostranstvo se preselio NIKI LAUDA; Djuk Elington...

Danas je u Srbiji praznik - Dan Ćirila i Metodija

Sveti Kiril i Metodije Ravnoapostolni - Sveti Ćirilo i Metodije

            Do sada samo u crkvenom, a od ove godine i u kalendaru državnih praznika biće upisana imena Ćirila i Metodija. Dan posvećen slovenskim prosvetiteljima i misionarima Srbija bi trebalo da obeležava od ovog proleća.
          „Slobodno mogu reći da su Sloveni imali istorijsku sreću da se njihovim pitanjem pozabave takvi umovi. Postigli su da slovenski jezik može da bude zvanično uvršćen u bogosluženje, dakle u jedan javni kulturni život, stvorili pismo i time na neki način sve Slovene uveli ravnopravno u jednu vrlo važnu kulturnu civilizovanu zajednicu naroda Evrope i sveta”, kaže prof. dr Irena Špadijer sa Filološkog fakulteta.
          Zbog te uloge proglašeni su zaštitnicima Evrope, našli su se na slovačkoj kovanici od dva evra, a po njima se zove planinski vrh na Antarktiku.

          „Braća rođena, rodom iz Soluna, od roditelja znamenitih i bogatih, Lava i Marije. Stariji brat Metodije kao oficir provede deset godina među Slovenima (makedonskim) i tako nauči slovenski jezik. Po tom se Metodije udalji u goru Olimp i predade monaškom podvigu. Tu mu se pridruži docnije i Kiril (Konstantin). No kada hazarski car Kagan potraži od cara Mihaila propovednike vere Hristove, tada po zapovesti carevoj ova dva brata budu pronađeni i poslati među Hazare. Ubedivši Kagana u veru Hristovu, oni ga krstiše sa velikim brojem njegovih doglavnika i još većim brojem naroda. Posle izvesnog vremena oni se vrate u Carigrad, gde sastave azbuku slovensku od trideset osam slova, i počnu prevoditi crkvene knjige s grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava odu u Moravsku, gde veru blagočestivu rasprostreše i utvrdiše, a knjige umnožiše i dadoše ih sveštenicima, da uče omladinu. Na poziv pape odu u Rim, gde se Kiril razbole i umre 14. Februara 869. Godine. Tada se Metodije vrati u Moravsku i potrudi se do smrti na utvrđenju vere Hristove među Slovenima. Po njegovoj smrti - a on se upokoji u Gospodu 6. Aprila 885. Godine - učenici njegovi, petočislenici, sa svetim Klimentom kao episkopom na čelu, pređoše Dunav i spustiše se na jug, u Makedoniju, gde, iz Ohrida, produžiše među Slovenima posao, započeti Kirilom i Metodijem na severu.
          „Kada Konstantinu beše sedam godina, on usni čudan san, koji ispriča ocu i majci. Sanjah, pričaše on, da je vojvoda skupio sve devojke našega grada, pa mi reče: izaberi koju hoćeš sebi za nevestu, da ti bude pomoćnica u sve dane života tvog. Pošto ih pažljivo promotrih, ja izabrah najlepšu između njih, sa svetlim licem i ukrašenu mnogim skupocenim nakitima. Ime joj beše Sofija.
           Ovaj san roditelji shvatiše tako, da će Bog dati sinu njihovom devicu Sofiju, tojest mudrost Božju. I obradovaše se duhom. I stadoše ga vrlo prilježno učiti ne samo čitanju knjiga nego i bogougodnom životu, upućujući ga na duhovnu mudrost.
I govorahu mu rečima Solomona: Sine, poštuj Gospoda, i bićeš jak; čuvaj zapovesti njegove i bićeš živ; reči njegove napiši na tablici srca svog; reci mudrosti: sestra si mi; i prijateljicom zovi razboritost (Prič. Solom. 7, 1-4). Mudrost sija jače od sunca, i svetlost joj je lepša od zvezdane.”
(IZVOR: www.crkvenikalendar.com)

NASLOVNA SLIKA je delo moga prijatelja IVANA SCHREIBERA.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
Preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202 

www.instagram.com/beograd202 

Kontakt: ++381 11 3249 202 *
SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com  

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи