Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

HRISTOS VOSKRESE!

„Po hrišćanskom veronauku, od najvećih 15 crkvenih praznika sedam je posvećeno Isusu Hristu: Božić, Bogojavljenje, Cveti, Spasovdan, Trojice, Preobraženje i jesenji Krstovdan, pet Bogorodici: Mala Gospojina, Vavedenje, Sretenje, Blagovesti i Velika Gospojina, dva preteči i Kumu Božjem Svetom Jovanu Krstitelju: Ivanjdan i Usekovanje i jedan apostolima: Petrovdan” - piše Mile Nedeljković u Kalendaru narodnih običaja i verovanja”.

VASKRS je izvan i iznad svih velikih praznika, jer se drži za najveći i stoga se naziva - PRAZNIK NAD PRAZNICIMA.
Po jevađelskom učenju Isus Hrist je izdahnuo razapet na krst na jevrejski Dan spremanja, koji hrišćani svetkuju kao VELIKI PETAK. Toga dana je hrist i pogreben, zahvaljujući svojim tajnim učenicima Josifu i Nikodimu, koji su izmolili dozvolu od Pilata da skinu njegovo njegovo telo sa krsta.
VASKRS, kada se slavi vaskrsenje Hristovo, najveći je hrišćanski praznik jer se u njemu slavi sama osnova hrišćanske vere, na kojoj počiva i nada u vaskrsnuće.
Vakrs je dan radosti večne, dan kada je Hristos, bezgrešni sin Božiji i Sin Čovečiji, pobedio smrt: „Ovo je dan koji stvori Gospod, radujmo se i veselimo se u njemu.”  Razgovaraćemo o Velikom petku, Velikoj suboti i Vaskrsu.
Pričaćemo o Vaskršnjim jajima koja se na Veliki petak farbaju, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv. Jaja se od nedelje jedu, poklanjaju i njima se tuca (kuca). U nekim zemljama, običaj je da se umesto farbanih poklanjaju jaja i druge figure od čokolade. Preuzet iz paganskih običaja, u zapadnim kulturama jaja „donosi” uskršnji zec.
Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća. Boje koje se koriste mogu biti industrijske, prirodne (lukovina, latice i listovi biljaka), a ukrasi, ako ih uopšte ima, variraju od tečnih boja do šljokica, ukrasnih folija i nalepnica.

Na dan Uskrsa pravoslavci u Srbiji se pozdravljaju rečima : „Hristos vaskrse!”, na šta se odgovara sa: „Vaistinu vaskrse!”
To su pozdravi preuzeti iz srpskoslovenskog. Rasprostranjeni su i oni preuzeti iz ruskoslovenskog, a to su pozdrav Hristos voskrese i otpozrav Vaistinu voskrese. Nedelja je dan kojeg je Isus vaskrsao. Slave se i drugi (pashalni ponedeljak) i treći dan Uskrsa (pashalni utorak). Inače, cela ta sedmica naziva se Velikom, odnosno Strasnom nedeljom. Pravoslavci Uskrs proslavljaju Svetom liturgijom, a katolici Svetom misom.
Vaskrs se uvek praznuje nedeljom, ali se menja datum kada se slavi. Nikada ne može da padne pre Blagovesti ali ni posle Đurđevdana.  

 

 

 

HRISTOS VOSKRESE!
Francuski: Joyeuses Pâques* Engleski: Happy Easter* Portugalski: Páscoa feliz* 
Ruski: Sčastlivoй pashi! Hristos Voskres* Španski: Felices Pascuas* Japanski: i-suta- omedetou* Nemački: Frohe Ostern* Poljski: Wesołych Świąt (Wielkanocnych); Szczęśliwej Wielkanocy* Mađarski: Kellemes húsvéti ünnepeket* Holandski: Vrolijk Pasen* Rumunski: Paşte fericit* Turski: Paskalya bayramınız kutlu olsun* Švedski: Glad Påsk* Italijanski: Buona Pasqua*
Finski: Hyvää pääsiäistä* Hebrejski: חג פסחא שמח* Norveški: God påske*
Slovački: Milostiplné prežitie Veľkonočných sviatkov* Hrvatski: Sretan Uskrs!
Grčki: Καλό Πάσχα; Kaže se „Hristos anesti”, a odogovara sa „Alitia anesti"* Češki: Veselé Velikonoce* Danski: God påske* Esperanto: Ĝojan Paskon* Bonan Paskon* Slovenački: Vesele velikonočne praznike* Katalonski: Bones Pasqües*
Irski: Cáisc Shona Dhuit* Estonski: Häid lihavõttepühi* Bugarski: Čestito Vъzkresenie Hristovo! Čestit Velikden! Hristos Vozkrese* Brazilski portugalski: feliz Páscoa* Latinski: Pascha felix! Prospera Pascha sit* Islandski: Gleðilega páska* Makedonski: Sreќen Veligden ; Hristos voskrese; Vistina voskrese* Indonežanski: Selamat*

 

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
Preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Kontakt: ++381 11 3249 202 * 

SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво