Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

„Ko me to gleda netremice kroza sve zvezde na nebu i sve stvari na zemlji?

              Zakrite oči svoje, zvezde i stvari; ne gledajte nagotu moju. Dovoljno me stid peče kroz moje oči.
             Šta imate da vidite? Drvo života, koje se smanjilo u trn na drumu, te ubada i sebe i druge. Šta drugo - nego plamen nebesni zaronjen u blato, te niti svetli niti se gasi?
             ... Gospode, lepoto moja, dođi mi u goste. Da se ne bih stideo nagote svoje. Da se mnogi žedni pogledi, što padaju na mene ne bi vraćali doma žedni.”
(„Molitve na jezeru” Vladika Nikolaj Velimirović) 

TEME : Bio je doktor teologije i filozofije, vladika, episkop ohridski i žički, besednik. Rečju, Nikolaj Velimirović, SVETAC; REKA, Potok žubori i skakuće, a velika reka ćuti i teče; VODA, Ne teče to reka, već voda! Ne prolazi vreme, nego mi! (Ivo Andrić); VEROVANjE, Treba svima verovati inače se ne može živeti. (Čehov); NET KING KOL; Kada žabe krekeću, VREME se kvari; Rođen je kao Redžinald Kenet Dvajt, poznatiji je kao Elton Džon pevač, tekstopisac, kompozitor i pijanista. Zakonski je promenio ime u Elton Herkules Džons. Ime je „napravio” od saksofoniste Eltona Dina i bluz pevača po imenu Long Džon Boldri. Srednje ime Herkules nije odabrao po junaku iz mitologije, već istoimenom konju iz britanskog sitkoma „Stepto i sin” iz šezdesetih godina. Počeo je da svira klavir u četvrtoj godini i od tada nije stao. SER ELTON DžON; VIDICI, Jednom sam pročitao: Patuljak koji stoji na leđima gorostasa može dalje da vidi od samog gorostasa; OBMANA, Bez obmane bi čovečanstvo umrlo od očaja i dosade. (Anatol Frans); LAŽ, Muzika ne ume da laže. Ukoliko bi nešto trebalo da se promeni na ovom svetu, onda bi to moglo da se uradi jedino kroz muziku. (Džimi Hendriks); LEPOTA; ZORA je katkad NEDOČEK, katkad tren za koji Boga molimo da ne svane. Zora je i ime. Zbog zore i zora ispevavaju se pesme. Učimo ih naizust, izgovaramo s radošću, po nekad i sa tugom. Zora je i svetlost i pesma.

Martovske ide, je u rimskom kalendaru bio naziv za 15. mart. Na taj dan se u Rimu održavala svetkovina u čast boga Marsa i održavala vojna parada. 

Osim u martu, izraz ide se koristio i za 15-ti dan maja, jula i oktobra, odnosno 13-ti dan u svim ostalim mesecima.
U 15-ti dan marta 44. pne. je izvršen atentat na Julija Cezara. Prema Plutarhu je pre samog atentata Cezar od vidovnjaka bio upozoren da mu preti opasnost na Martovske ide, ali je to upozorenje zanemario.
Na putu za Pompejev teatar je istog vidovnjaka sreo i podozrivo rekao kako su „Martovske ide došle”, na što mu je vidovnjak odgovorio „Da, ali još nisu prošle”.
Nedugo potom je Cezar ubijen.
Susret je dramatizirao Šekspir, u svojoj drami Julije Cezar, odakle potiče i izreka „Čuvaj se Martovskih ida”.
Od tada Martovske ide služe kao izraz kojim se opisuje neka opasnost ili nevolja koja preti, a koja se ima dogoditi u tačno određenom vremenu.
(Wikipedia)

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202 

www.instagram.com/beograd202 

Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200* 

Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво