Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

TEME: Sveti Trifun i Sveti Valentin; Znate li da su pesme ZA TEBE LjUBAVI MOJA i DECA SE VOLE Preverove; VOJO STANIĆ, crnogorski slikar i vajar, 3. februara je proslavio 95-ti rođendan; ČAROBNA SEDMICA; AMBICIJA; IZGLED; NADAHNUĆE; NEBO; NOĆ...

ČAROBNA SEDMICA

Višnja Marjanović, moja decenijska prijateljica, sjajna kao novinar i publicista, kao pričač kojeg bez daha slušate, sjajna žena ovih dana je na jednoj društvenoj mreži objavila:
„Naučnici tvrde da je 007 magičan broj!
Primera koliko hoćete.
Nedelja ima sedam dana. DO-RE-MI-FA-SOL-LA-SI nazivi su sedam muzičkih nota. Koliko puta ste sanjali da vam je sreća donela sedmicu na „Loto”-u ? Nema ko ne voli Diznijev klasik „Snežana i sedam patuljaka”. Ljubav je kad ste na sedmom nebu.
Rim leži na sedam brežuljaka; sedam je i antičkih svetskih čuda. Dugo se mislilo da gipka i savitljiva mačka ima sedam života ali zbog atletskih veština koje ostavljaju bez daha broj se popeo na devet, a sva je prilika da će i dalje rasti.
Naš Novak je čovek koji na terenu kreira magiju.
Osvojivši sedmu titulu na Australijan openu, oborio je rekord, zadivio svet i ušao u istoriju. Idemo dalje, majstore!”

Brojeve u Bibliji treba pažljivo razmotriti.
Najmanje 12 brojeva u Bibliji se ističu po tom pitanju: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 40, 50 i 70.
SEDAM predstavlja savršenstvo i znak Boga, božanskog dela, kompletnosti, punine, poslušnosti i odmora. Neki ga nazivaju i „vladarom” biblijskih brojeva jer se pojavljuje ukupno 562 puta u Bibliji, uključujući i izvedenice (sedmi, sedmice).
Ovaj broj se može rastaviti na zbirne elemente 3 i 4. Broj 3 predstavlja Trojstvo, a broj 4 sveobuhvatnost, stoga za broj 7 možemo reći da predstavlja Božju sveobuhvatnu vladavinu.
Ovaj broj, isto tako, možemo pronaći i u mnogim biblijskim proročanstvima, Tako u Otkrovenju imamo sedam crkava, sedam duhova, sedam svećnjaka, sedam zvezda, sedam pečata, sedam rogova, sedam očiju, sedam anđela, sedam truba, sedam gromova, sedam glava, sedam kruna, sedam zala, sedam čaša gneva, sedam kraljeva...
Od drevnih Arijevaca i Vavilonaca, preko Hindusa, Japanaca i Persijanaca, pa sve do Jevreja, hrišćana i muslimana, praktično ne postoji ni jedna jedina kultura u kojoj broj sedam ne igra kosmički važnu ulogu, niti postoji religija u kojoj broj sedam nije pozitivan, sveti broj
Broj sedam je jedan od najmagičnijih i najsvetijih brojeva za koje ljudska vrsta zna i neprekidno se ponavlja u svim religijskim tekstovima te stavlja na pijedestal.
Sedmograni mač je jedna od najstarijih regalija japanske carske porodice. Na slici je replika u Koreji, pošto Japanci original drže skrivenim.
Pleme Kasija u Indiji veruje da je sedam božanskih žena izrodilo čitavo čovečanstvo. Hindusi takođe veruju u sedam svojih velikih mudraca, baš kao i Stari Grci što su verovali.
U Evropi, pitagorejci su verovali da broj sedam simbolički ukazuje na jedinstvo Boga sa univerzumom.
Što se tiče judaizma i hrišćanstva, sedam samo potvrđuje svoju važnost. Bog je sedam dana stvarao svet; ubicu Kaina kazniće sa sedam različitih osveta; Noje dobija upozorenje o potopu sedam dana ranije, čeka sedam dana da pošalje drugi put pticu u potrazi za kopnom, a na barci - koja se skrasila na planini Ararat posle sedam meseci - prati ga sedam osoba. Solomon sedam godina gradi hram...

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
i preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

PRODUKCIJA I IZBOR MUZIKE: Nena Ognjenović Trkulja

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи