Obrati pažnju!

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara u cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda.

Osnovna poruka je da je ova maligna bolest preventabilna i zato je ove godine slogan kampanje „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje više od 1.000 novoobolelih žena, dok u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih. Republika Srbija je 2012. godine započela postepeno uvođenje organizovanog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je dostupan ženama uzrasta od 25 do 64 godine. Međutim, da li je ova najavljena prevencija temeljno sprovodiva? Ako nije, zašto se najavljuju delimična plaćanja lečenja preventabilnih kancera ako osoba ne ode na preventivni pregled, pričamo sa stručnjacima iz oblasti javnog zdravlja.

U nastavku emisije još tema. Rubrika „Vremenska kapsula” posvećena je klavijaturisti Lazi Ristovskom koji je rođen na današnji dan. Tokom popodneva predlažemo i kulturne događaje u gradovima Srbije, svirke i koncerte, a rubrika „Šta kaže mreža” prenosi novosti iz digitalnog sveta. 

Voditelj: Ružica Vrhovac

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво