Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

TEME: Krstovdan; Sveti Jovan; Desna ruka Svetog Jovana, kojom je krstio Hrista, oduvek je čuvana kao najveća Svetinja. Znate li gde se ona danas čuva; Čovek je TAJNA i zagonetka; U DOBRO veruje još samo malo onih koji ga čine; U nebesko prostranstvo, među zvezde se preselio Miodrag Radovanović Mrgud; Oskar Davičo; Branislav Nušić; Džordž Orvel; Lord Džordž Gordon Bajron; Sergej Mihajlovič Ejzenštajn...

„JA VAS KRSTIM VODOM
ALI ONAJ ŠTO IDE ZA MNOM
JAČI JE OD MENE !.."

Pred nama su tri veoma značajna dana: Krstovdan, Bogojavljenje i Sveti Jovan.

„Ja Vas krstim vodom ali onaj što ide za mnom jači je od mene... On će da vas krsti Duhom Svetim i Ognjem” reči su Svetog Jovana.
Sabor Svetoga Jovana Krstitelja - Jovandan, jedan od praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na reci Jordan.
Proslavlja se 20. januara, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Po broju svečara, Jovandan ili Jovanjdan je četvrta slava u Srbiji.
Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija ali je on prepoznavši Isusa, kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: „To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta.”
Poznat je i kao Jovan Preteča, pošto se za njega kao najbližeg sledbenika i bliskog rođaka Isusa Hrista vezuje početak misije spasitelja i početak hrišćanske propovedi.
Među ličnostima jevanđelskim koje okružuju Spasitelja, ličnost Jovana Krstitelja zauzima posebno mesto, kako po svom čudesnom dolasku na svet i načinu života, tako i po svom tragičnom izlasku iz svoga života. On je bio takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom nego smrtnim čovekom, a jedini je od svih proroka koji je svetu mogao i rukom pokazati onoga koga je prorokovao.
Sveti Jovan je bio takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom, kako ga Sveto pismo i naziva, nego samrtnim čovekom. Od ostalih proroka se razlikuje naročito po tome što je mogao i rukom da pokaže svetu onoga kog je prorokovao.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz 

i preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

PRODUKCIJA I IZBOR MUZIKE: Nena Ognjenović Trkulja

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

broj komentara 0 pošalji komentar