Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

NASLOVNA SLIKA nam je poklon Biljane Terzić i Žarka, mojih prijatelja, koji nas svako toliko obraduju serijalima predivnih fotografija.

Kada sam je pitao da prikažem ovu sliku kao naslovnu Biljana mi je napisala: „Kažem ja danas Žarku, meni ova kuća izgleda kao nekakva slika, kao imaginacija, kao da nije stvarna....i zaista je tako!”
Tamara Vučenović, moja koleginica i prijateljica, sa Radio Beograda 2, najavljujući svoju emisiju „Digitalne ikone” posvećenu velikanu srpske i svetske nauke, podsetila nas je da je Nikola Tesla govorio: „Imaćete jednu malu kutijicu koju ćete držati u džepu i sa kojom ćete imati kontakte sa svim ljudima u svetu. Moći ćete da se obraćate banci, da rezervišete kartu, da dobijete podatke o tačnom vremenu i meteorološkim uslovima, da šaljete fotografije i primate dokumenta...” (akademik A. Marinčić).
Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla, umro je na Božić 1943. godine, a njemu u čast 12. januara će u hotelu „Njujorker” na Menhetnu, u kome je proveo poslednjih desetak godina, biti održana Konferencija u organizaciji Naučne fondacije „Tesla” iz Filadelfije.

„Kada je za kalendarski početak Nove godine uzet 1. januar, onda je Mali Božić počeo da važi kao Srpska Nova godina”, pisao je u „Kalendaru srpskih narodnih običaja i verovanja” Mile Nedeljković.
Vasiljev dan, nekršten šesti dan pasje nedelje, mrsan dan koji se slavi 14. januara kao Srpska nova godina posvećen je Svetom Vasiliju, velikom arhiepiskopu Kesarijskom, rođenom u vreme cara Konstantina, 329-te godine u Kapadokiji.
Dakle, 14-ti januar je prvi dan Nove godine prema Julijanskom kalendaru, kojeg se pridržavaju srpska, ruska, gruzijska i nekoliko malih pravoslavnih crkava, četiri stare Patrijaršije - Vaseljenska, Jerusalimska, Antiohijska i Aleksandrijska i svi Svetogorski manastiri.

TEME: Nikola Tesla; Srpska Nova Godina; Lav Nikolajevič Tolstoj; Laza K. Lazarević, književnik i lekar, akademik; Znate li da je prvi radio aparat u svetu prodat 13. januara 1906. godine; Bokeljska mornarica koja je, posle Crkve, najstarija institucija na teritoriji Boke Kotorske i Crne Gore, je memorijalna ogranizacija sa sedištem u Kotoru, koja je izvorno utemeljena kao najstarija bratovština pomoraca na Jadranu i jedna od najstarijih na svetu. Prema tradiciji i istorijskim indicijama osnovana je 13. januara 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca mučenika Tripuna i kasnije ga proglasili zaštitnikom grada. U proteklih dvanaest vekova Bokeljska mornarica je prošla kroz mnoge transformacije - od humanitarne, preko vojne, pa sve do memorijalne organizacije, kakva je danas. Za sve to vreme ona se u svim svojim aktivnostima rukovodila drevnim geslom: FIDES ET HONOR - VERA i ČAST; Džejms Džojs; Agata Kristi; Robert Bobi Džejms Fišer; Rod Stjuart; Martin Luter King...

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz i preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Produkcija i izbor muzike: Nena Ognjenović Trkulja
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво