Širom zatvorenih očiju - Otisak Duše

Život i položaj osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju

Da li i koliko smo upoznati sa životom i problemima porodica koje imaju jedno ili više dece sa poteškoćama u mentalnom razvoju? Deca pogođena ovim problemom nikada nisu jedina ugrožena već problem pogađa cele porodice, a roditelji te dece jesu u posebnom riziku, što se najčešće ne participira kao tako. Bez obzira na obrazovanje, imovinski status, zaposlenje i zdravlje, roditelje karakteriše da u trenutku kada se suočavaju sa činjenicom da su dobili dete sa zdravstvenim i razvojnim poremećajem, doživljavaju psihološku krizu iz koje neki uspevaju da se povrate, a na žalost neki postaju depresivni i ispoljavaju psihičko stanje koje je neophodno lečiti, naročito ako se radi o poremećenim porodičnim odnosima.

Pored psihološke krize razlozi sa kojima se roditelji svakodnevno susreću su: briga za zdravlje deteta, stres, loša ekonomska situacija, velika stopa nezaposlenosti, nedovoljna sistemska podrška ovim porodicama i mnogi drugi.

Danas je u Beogradu održana Konferencija za medije, čiji je cilj podizanje svesti u javnosti, o problemu sa kojim se susreću porodice koje imaju decu sa poteškoćama u mentalnom razvoju. Cilj je da se sagledaju svi problemi, postojeći programi podrške, njihova implementacija, ali i razmotre novi oblici podrške, kao i da se nivo informisanosti i senzibilisanosti javnosti o problemu, podigne na viši nivo kroz uključivanje medija, stručne javnosti, institucija, udruženja i samih porodica.

Organizator Konferencije je Humanitarna organizacija „Prijatelj u nevolji” koja se bavi podrškom dece sa zdravstvenim i razvojnim problemima, pružajući podršku kako njima, tako i njihovim porodicama uključujući i ekonomske probleme socijalno ugroženih porodica, koje su oslabljene usled problema koji je zadesio njihovo dete.

Koleginica Vanja Savić je razgovarala sa učesnicima Konferencije, čije ćete izjave čuti u emisiji. 

Voditelj: Dušica Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво