Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

Teme: Rukovanje, Laž, Gnev, Drskost, Zabluda, Zaljubljenost, Kajanje, Marljivost, Petar Kralj, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Milivoje Živanović, Dragomir Bojanić-Gidra...

Rukovali se potomci Habzburga i Principa
Dok su se svetski lideri okupili u Parizu na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu kako bi se setili atentata koji je bio povod za njegov početak.
Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog „Rukovanje za mir”, prenela je Hina.
„Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan”, rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.
Petković je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.
Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.
Mesec dana kasnije Austrougarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svetski rat koji se završio raspadom Habzburškog carstva.
Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.
(Sa sajta: www.rts.rs)

„Ne možete se rukovati pesnicom”.
(Mahatma Gandi)
Rukovanje je jedan od najprepoznatljivijih načina pozdravljanja širom sveta. Veruje se da datira najkasnije iz vremena Antičke Grčke.
U muzeju Pergamon u Berlinu nalazi se posmrtni kamen iz petog veka pre nove ere na kom su prikazana dva vojnika kako se rukuju, dok je na osnovi stubova na Akropolju u Atini prikazana scena u kojoj se rukuju Hera, Zevsova sestra i žena i Atina, grčka boginja mudrosti.
Belgijci se rukuju češće nego bilo koja druga nacija.
U Francuskoj se dug stisak ruke smatra nepristojnim. Nije ni poželjno ženama ljubiti ruke.
U Južnoj Africi se ceni dugo i čvrsto rukovanje. I Arapi vole dug stisak ruke, ali treba da bude prilično mlitav i slab.
Japanci i Kinezi se češće klanjaju nego rukuju. Naklon u Japanu zavisi od statusa i godina sagovornika.
U Indiji se pozdravljaju dlanovima sklopljenim kao pri molitvi, sa prstima usmerenima prema gore. Dlanovi su prislonjeni na grudi, a sve je popraćeno rečima „namaste”, što znači „klanjam se božanskom u vama”.
Rusi se često rukuju, a običaj je da se prethodno skinu rukavice.
Ne rukujte se preko praga pošto bi to moglo da donese svađu u kuću.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz 

i preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Produkcija i izbor muzike: Nena Ognjenović Trkulja
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи