Vizija

Bitef se završava sutra, a mi završavamo sa kulturno-turističkim obilaskom Istočne Srbije zahvaljujući Bitef Festivalu koji je poveo novinare na dvodevni izlet pre početka ovogodišnje manifestacije.

Sonja Todorović Šegrt je posle Lepenskog Vira i Muzeja Krajina u Negotinu posetila i arheološko nalazište Feliks Romuliana. Ovaj rimski grad star je preko 1700 godina i smešten u selu Gamzigrad južno od Dunava na 11 kilometara od Zaječara. Tu su ostaci veličanstvene kasnoantičke carske palate Feliks Romuliana koja je ograđena visokim odbrambenim zidinama, sa malenim šestougaonim kulama. Koliko je ovo arheološko nalazište važno pokazuje to da je na listi UNESKA već dve decenije. Šta sve možete videti kada ga posetite i kakva je budućnost Feliks Romuliane saznaćemo od arheologa Bore Dimitrijevića, sagovornika emisije.

Na tragu sumiranja utisaka o Bitefu, u današnjoj emisiji pokušaćemo da nađemo odgovor koliko je ovaj festival uticao na naš pozorišni ukus tokom godina postojanja, koga smo zapamtili od predstava i gostiju, koliko se struktura posetilaca menjala tokom godina? U ovo istraživanje će se upustiti Sonja Todorović Šegrt.

Izložba „To smo mi - narodna zanimanja u Srbiji” otvorena je protekle večeri u Etnografskom muzeju. Ovom izložbom Etnografski muzej obeležava 117 godina samostalnog rada i brižljivo odabranom postavkom kreira priču o svom identitetu kao jedinstvu različitosti predstavljenih u dva paralelna toka: razvoj života (kroz opipljiva umeća) i progres misli (kroz nematerijalnu baštinu), s idejom da se prikažu mnogi identiteti naših predaka u kojima se može prepoznati savremeni čovek. O tome razgovaramo sa autorom postavke Milošem Matićem.

Izložba i strip album posvećeni strip autorkama sa Balkana i iz Francuske pod nazivom „Ona se budi" predstavljeni su u Francuskom institutu. Postavku je osmislila jedna od najperspektivnijih regionalnih strip autorki Jana Adamović, koja je gošća emisije.

Kroz emisiju vodi Petar Protić.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара