Vizija

Rečnici kao slike sveta i Dunav Film Fest

U Galeriji nauke i tehnike SANU postavljena je zanimljiva izložba u sklopu Međunarodnog kongresa slavista pod nazivom „Srpska leksikografija od Vuka do danas”.

Vrlo detaljan autorski rad pokazao je naučnu dimenziju načina na koji se srpska leksikografija razvijala tokom 200 godina, i njenu kulturne-istorijske karakteristike. Kroz rečnike se može videti istorija naših naznačajnijih institucija, jer je jedan od prvih zadataka Društva srpske slovesnosti bio upravo da se formira veliki Rečnik o čemu ćemo razgovarati sa koautorom izložbe, naučnim saradnikom Instituta za srpski jezik dr Nenadom Ivanovićem.

Svetlana Mladenović bila je na prvom festivalu „Dunav Film Fest - Smederevo 2018” gde se filmovi prikazuju na otvorenoj sceni u citadeli despota Đurđa Brankovića. Ova manifestacija je, po svemu sudeći, početak bitnog festivala koji će trajati godinama i povezivati poštovaoce filmske umetnosti. A sve do četvrtka, 23. avgusta, publika će na nekoliko lokacija moći da pogleda najznačajnija aktuelna ostvarenja sedme umetnosti podunavskih zemalja, koji će biti premijerno prikazani. A već su imali predstavljanja na najvećim evropskim festivalima ove godine. Najbolji film na festivalu biće nagrađen nagradom „Dunav 2860”, koja simbolično označava dužinu reke Dunav u kilometrima u njenom celom toku.

„Katarke Beograda” zbirka su priča Gordane Maletić o Beogradu i umećima njegovih stanovnika, u izdanju „Lagune”. Od grnčara do putopisaca, od svirača do filmadžija, od biciklista do alasa, od šegrta do naučnika - ovaj istorijski mozaik o životu poznatih i nepoznatih Beograđana, sagledan kroz njihove zanate i umeća, preporučuje Svetlana Mladenović.

Kroz emisiju vodi Petar Protić.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво