Vizija

Srpsko nematerijalno nasleđe, izložbe „Svetlost” i „Klepsydra” i izveštaj sa filmskog festivala u Puli

Na izložbi Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u Etnografskom muzeju je kroz fotografije, video materijale i muzejske predmete predstavljeno 37 elemenata upisanih u Nacionalni registar. Ali, i nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koje je upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva: porodična slava i kolo. Kako sugeriše autorka izložbe Danijela Filipović u razgovoru sa Jovanom Zec, reč je o eksponatima koji dokumentuju postojanje tradicije u savremenom vremenu poput zlakuske grnčarije, slovačke naive, mantija iz Novog Pazara. Oni su deo fonda Centra za nematerijalno nasleđe i smatraju se svojevrsnim obeležjima identiteta.

Izložba „Klepsydra” otvorena je u Ostavinskoj galeriji u Beogradu, a inspirisana je istraživanjem istorijata Pariza i njegove subkulture, kao i skvotovima, posebno lokalitetom Klepsydra, koji je praktično ostao nevidljiv za neupućene. Ovaj deo grada stekao je mitski status kolektivne halucinacije nastale u krugu umova izbeglih iz negostoljubive realnosti. Sa autorom izložbe Vladimirom Palibrkom za Viziju je razgovarala Jovana Zec.

Iz pulske Arene, sa Međunarodnog filmskog festivala, Sonja Todorović Šegrt redovno šalje svoje utiske; ovoga puta sagovornik joj je poznati glumac Janko Popović Volarić, dok Lana Nikolić preporučuje izložbu „Svetlost”, mladog umetnika iz Beča Damira Rada, koja je otvorena u Kući kralja Petra u Beogradu.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се