Vizija

Međunarodna naučno-kulturna saradnja

Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej „Nikola Tesla" iz Zagreba zajednički su organizovali izložbu „Teslin svetski sistem" autora Zorice Civrić, muzejskog savetnika Muzeja nauke i tehnike - Beograd, posvećenu dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije.

Posetici zagrebačkog muzeja mogu da vide modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustruju razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Ova izložba je povod za tematski razgovor u današnjoj emisiji o značaju međunarodne naučno-kulturne saradnje ustanova iz Srbije. Tim povodom gost emisije je Ivan Stanić, iz Muzeja nauke i tehnike, koji se upravo vratio iz glavnog grada Hrvatske, gde je bio povodom otvaranja izložbe „Teslin svetski sistem".

Festivali, festivali...

Na Paliću je u toku 25. Festival evropskog filma, na koji su stigli i ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka” za životno delo: Rade Šerbedžija i Brajan Koks, sa kojima je razgovarala Jelena Knežević.

Na Filmskom festivalu u Puli je Sonja Todorović Šegrt, gde je razgovarala sa Milenom Dravić, koja je za vreme Jugoslavije decenijama bila vezana za ovaj Festival. U subotu, na dan svečanog početka, u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena je izložba posvećena njenim filmskim ulogama i karijeri.

U emisiji ćete imati priliku da čujete još jednog jugoslovenskog legendarnog glumca, Igora Gala, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Fabijan Šovagovović", koja se dodeljuje za životno delo. Član žirija za ovo značajno priznanje je reditelj Zrinko Ogresta, inače pobednik Festa pre dve godine sa filmom „S one strane”, pa je i on gost današnje Vizije. 

Da ne bude sve samo o filmu potrudila se Svetlana Mladenović, koja preporučuje roman „Prve brazde” portugalskog pisca Bruna Amarala, što je u srpskom prevodu objavio Clio.  

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи