Vizija

U Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju je otvorena izložba „Pločnik 90 godina traganja”, autorke Julke Kuzmanović, sa ciljem da posetiocima predstavi deo rezultata višedecenijskih arheoloških istraživanja.

Centralno mesto postavke zauzimaju najatraktivniji i najvredniji artefakti sa lokaliteta Pločnik, kao dela velike vinčanske kulture koja je stara oko pet do osam hiljada godina. Izložba ukazuje da je vinčanska kultura bila kolevka onoga iz čega su kasnije nastali Evropa i njena kultura, a potom i civilizacija.

Sam muzej Toplice je značajan za kulturnu scenu Prokuplja i okoline o čemu govori Darko Zarić, direktor.

Razgovor je vodila Jovana Zec.

U najčuvenijem antičkom teatru, u Epidaurusu, večeras će premijerno biti odigrana Aristofanova komedija „Pluto”, u režiji našeg Nikite Milivojevića. I drugi član ekipe, glumac Hadži Nenad Maričić, dolazi iz Beograda, pa će se sa ove, za Grke svete pozornice, stare 2500 godina, prvi put začuti i srpski jezik.

Predstava o nepravednom Bogu novca i bogatstva, nastala je u koprodukciji beogradskog Narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Grčke iz Atine, rađena specijalno za značajni Atinski festival. Tokom leta će obilaziti Grčku, da bi u septembru došla u Beograd. Iz Narodnog pozorišta u ovom projektu učestvuju i kostimografkinja Marina Medenica i producent Vuk Miletić, a kostimi su urađeni u radionicama Narodnog pozorišta.

Nekoliko sati pred premijeru, za Viziju o predstavi govore Nikita Milivojević i Hadži Nenad Maričić. Sa njima razgovara i kroz emisiju vodi Aleksandra Glovacki.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво