Vizija

Tema: mladi i društveno angažovana kultura

Kako mladi stvaraoci shvataju društveno angažovane teme? Kako mladi reditelji biraju filmske teme? Da li je bolje izabrati neku „laku temu" ili nešto što zahteva više istraživanja, novi pogled na društvo i zajednicu u kojoj živimo?

Mladi scenarista i reditelj Nikola Živković nedavno je predstavio svoj film „Pandora” o uticaju medija i društva na stvaranje sistema vrednosti za svakog pojedinca. Iako je prošao kroz mukotrpan proces realizacije tog niskobudžetnog ostvarenja, uz podršku mnogobrojnih saradnika i prijatelja, pa je i odjavna špica maltene duža od samog filma - kako kaže u šali, Živković je srećan što je uspeo da dokaže da nije sve u novcu, da se može raditi i da postoje ljudi koji vrede. Tokom realizacije „Pandore”, autor je uv više navrata čuo pitanje, koje je za njega bilo poražavajuće: Zašto to radi?

Kompleksan odgovor na ovo pitanje dao je Marini Zec, koja je na tu temu razgovarala i sa drugim mladim stvaraocima.

Milena Bogavac, 36-godišnja spisateljica, dramaturginja, pozorišna umetnica, pesnikinja i radnica u kulturi, najčešće u alternativnim i off varijantama, nova je direktorka Šabačkog pozorišta. Rođena je u Beogradu, gde je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Napisala je petnaestak pozorišnih komada, a za najnoviji, „Jami district”, nagrađena je Sterijinim odličjem. Tvrdi da je lično-političko i da je pozorište najmoćnija alatka društvene emancipacije, a kako će sa takvom verom da rukovodi Šabačkim pozorištem, za današnju Viziju pričala je Aleksandri Glovacki.

Voditelj: mr Ljubica Krminac

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво