Vizija

60 godina sećanja na Milutina Milankovića

Muzej nauke i tehnike organizovao je ciklus predavanja posvećenih uspomeni na jednog od najznačajnijih srpskih naučnika.

Milutin Milanković je svojom opšteprihvaćenom teorijom klime, ne samo objasnio smenu godišnjih doba, već je ponudio matematičko-fizičke principe kako se ove smene dešavaju. Njegovi principi su omogućili da se klima na Zemlji rekonstruiše u mnogo daljoj prošlosti nego što je to on sam uradio. Takođe, poznavanje i primena ovih principa može u znatnoj meri da pomogne da se sagleda i klima budućnosti.

Milanković se bavio i zakonima osunčavanja i utvrđivanjem pouzdanog kalendara. U naukama spajao je veoma udaljene oblasti, kao što su astronomija i geologija u jedinstvenu matematičku teoriju koja je dala prave odgovore na celinu planetarne dimenzije sudbine prirode i čoveka. Jovana Zec prisustvovala je predavanju „Milankovićeva teorija i klima budućnosti” i odatle donosi zanimljivu priču.

Sa vama je Aleksandra Glovacki.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се