Svaštara

Ovo je doba godine u kom retko izlazimo bez flašice vode.

Kakav je kvalitet vode koju kupujemo odnosno, točimo iz česmi? Šta se dešava sa flaširanom vodom koju načnemo, a ne iskoristimo tokom dana, odnosno vodom iz česme koja dugo stoji u plastičnoj ili drugoj ambalaži? Evropska unija je pojačala kontrolu kvaliteta vode zbog mogućih novih opasnosti po zdravlje ali i smanjenja količine plastičnog otpada. U „202 povoda" na ovu temu razgovaramo sa mr sc. med. Zoricom Jovanovski, načelnicom Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" i dr Anom Mršulja iz JKP „Beogradski vodovod".

O vodi i na početku emisije. Glasnica Marina Zec, javlja se sa Ade Ciganlije gde je po sedmi put zabodena „plava zastava" kao najviše međunarodno priznanje za sveobuhvatan kvalitet i bezbednost na kupalištu.

Za Svetsko prvenstvo u fudbalu 1966. godine, važnu ulogu imao je i semafor, odnosno svetlosni uređaj za regulaciju. Kako su došli u „vezu" semafor i Svetsko prvenstvo, otkriva nam urednik međunarodne rubrike „Sportskog žurnala" Mihajlo Todić. O tome i detaljima aktuelnog Svetskog prvenstva u fudbalu, pričamo sa kolegama Dejanom Bulajićem i Jovanom Zec.

Kad smo kod fudbala, u rubrici „Mnogo smo najjači" ugostili smo Vuka Rašovića. Bivšeg fudbalera, a sada fudbalskog trenera. Kao igrač je prošao sve selekcije Partizana. Sa svojom generacijom krčio je put mlađim naraštajima za najelitnije klupsko evropsko takmičenje, a kao trener tek stvara svoj put. Ove godine proglašen je za najboljeg trenera u Saudijskoj Arabiji. Sa njim je razgovarala Vanja Savić.

Kada se povede reč o hrkanju, obično se u društvu nađe neko ko se tome smeje. Međutim, ko je ikada proveo noć pored „hrkača", sigurno mu nije do smeha. Osim toga, hrkanje je opasno i za onoga ko proizvodi te neprijatne i iritirajuće zvuke. Statistike pokazuju da polovina odraslih hrče. Čak četvrtina ljudi to radi glasno i često, a muškarci višestruko češće i jače od žena zbog razlike u građi grla. O tome šta su uzroci i kako rešiti problem čućete od Vesne Aleksić.

Internacionalni niški džez festival „Nišvil 2018" biće održan od 3. do 12. avgusta, a u okviru glavnog festivalskog programa na Tvrđavi, nastupaju Inner Circle, Gypsy Kings, Lisa Simone, Kenny Garrett, Matt Bianco, Manhattan Transfer...

Voditelj: Ružica Vrhovac

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи