Povišen ton

Kako pešak da pređe ulicu?

Ovogodišnjim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja pooštrene su kazne za većinu prekršaja, ali propisane i malo blaže obaveze vozača prema pešacima. Tako se otvara mogućnost da vozači sami procene da li treba da se zaustave kod pešačkog prelaza (bez semafora) da bi pešacima omogućili bezbedan prolaz. Ovo pravilo zakonodavac opravdava ubrzavanjem protočnosti saobraćaja, kao i povećanjem odgovornosti pešaka. Kako će u praksi ova pravila biti primenjena? Gde prestaje uviđavnost i dobra gestikulacija pešaka/vozača, a počinje zakonska procena situacije? „Prevaspitati”, maksimalno obezbediti ili kažnjavati? Možda i sva tri, a to će pokazati naša anketa među pešacima i njihovim navikama u vezi sa prelaskom ulice. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja govoriće detaljnije o zakonski obaveznim „dobrim i zdravim navikama” ponašanja u saobraćaju.

Na današnji dan 1992. godine bioskopske sale ispunila je publika, željno iščekujući nastavak priče o čoveku-slepom mišu. Tada je premijerno prikazan film „Povratak Betmena” sa Majklom Kitonom, Denijem Devitom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama. Ovome posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto” u drugom satu emisije.

Posle 15 časova govorićemo i o jednodnevnom festivalu za decu „Pozorišna dugodnevnica 2018”, koji će biti održan na novobeogradskom Teatru na Savi uz mnoštvo besplatnih zabavnih sadržaja i radionica.

Voditelj: Kruna Pintarić

broj komentara 0 pošalji komentar
Povišen ton Povišen ton

Autor:
Beograd 202

Od ponedeljka do četvrtka otvaramo teme koje nas muče i bole, one o kojima izbegavamo da razgovaramo ali i one o kojima razgovaramo povišenim tonom. [ detaljnije ]