Ars, Artifex

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, Festival „Sedam veličanstvenih” u Kombank dvorani, nagrada „Geopoetici” od strane Udruženja izdavača Ujedinjenog Kraljevstva i Londonskog sajma knjiga za izuzetnost u prevođenju

Danas, na 69. rođendan Kinoteke, uručen je Zlatni pečat ove institucije glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću, za doprinos srpskoj kinematografiji. Umetnicima koji su svojim ulogama obeležili jugoslovenski i srpski film i u toku višedecenijske karijere dobijali priznanja u zemlji i inostranstvu, priznanja su uručena na svečanosti povodom Dana Kinoteke. Izveštaj donosi Jelena Knežević. Svoj 69. rođendan Kinoteka će obeležiti i Festivalom nitratnog filma, koji počinje večeras i jedan je od najekskluzivnijih u svetu, a ove godine će imati 20. jubilarno izdanje.
Izdavačka kuća Geopoetika dobila je na Sajmu knjiga u Londonu međunarodnu nagradu za izvrsnost - za ediciju Srpska proza u prevodu. U okviru edicije do sada je na engleskom jeziku objavljeno 30 naslova - romana i kratkih priča savremenih pisaca koje je urednički tim Geopoetike desetak godina unazad birao među knjigama svih srpskih izdavača, o čemu saznajemo iz rubrike Svetlane Mladenović.

Posle više meseci neizvesnosti, pošto je Centar Sava uskratio gostoprimstvo Festivalu evropskog dugometražnog dokumentarnog filma, stiglo je spasonosno rešenje: 14. izdanje ovog značajnog festivala održaće se u Kombank dvorani, bivšem Domu Sindikata, od osmog do 14 juna. Kao i prethodnih godina, svake večeri će biti održana po jedna projekcija, posle čega će uslediti razgovor publike sa autorima. Program festivala, kao i prateće manifestacije, najaviće Svetlana Mladenović. 

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво