Svaštara

Jedan poziv menja sve!

Ovo je rečenica koja savršeno opisuje situaciju onih koji čekaju na transplantaciju organa. Danas se obeležava Nacionalni dan donora, a tim povodom razgovaramo sa pukovnikom prof. dr Đokom Maksićem, koordinatorom za transplantacije na Vojnomedicinskoj akademiji i sa Stevanom Vlajićem, potpisnikom donorske kartice. Temom se u „202 povoda” bavi Milica Đilas.

Na početku emisije donosimo zvuk ptica iz naselja Šumice u Beogradu. Marina Zec će se javiti iz Centra za kulturu i sport „Šumice” gde je u toku izložba likovnih dečjih radova, skulptura i kućica za ptice, u okviru projekta „Zaštitimo ptice u Beogradu”. Visok stepen ugroženosti ovih životinja, izraženi nepovoljni ekološki i klimatski uslovi njihovog opstanka i čovekova nemarnost, ukazali su na potrebu za organizovanjem ovog programa sa željom da doprinese razvijanju ekološke svesti među školarcima.

U rubrici „Da si živ i zdrav” govorimo o trešnjama. Osim u svežem stanju, ovo ukusno voće možete da jedete i u raznim poslasticama. Pored toga što ćete uživati, učinićete višestruku uslugu svom zdravlju. Ublažavanje bolova, zdravije kosti, više energije, bolji san i sprečavanje bolesti srca, samo su deo stanja na koja trešnje blagotvorno deluju. Više ćete saznati od koleginice Vesne Parezanović Aleksić.

Odbojkaška reprezentacija je na okupu zbog nastupa u Ligi nacija. Njihovo okupljanje budi stara očekivanja stečena u vreme kada je naša zlatna generacija dominirala svetskom scenom. Podsećamo vas na jednog od njih, Vladimira Bateza, sa kojim je razgovarao Dejan Bulajić.

U rubrici „Kvaka 202” Dragutina Rokvića, posmatraćemo realnost kroz satirični dvogled. Rokvić zapaža: „Ko će da pomogne đacima iz predmeta Finansijska pismenost, ako se roditelji kriju zbog kredita od bankara, deda kuka zbog onih pet hiljada umanjene penzije, a komšija zove upomoć kad god se pojave izvršitelji?”.

Pred kraj emisije najavićemo još neka zanimljiva kulturna dešavanja, među kojima je i „Đurđevo otvorenog srca”. Radio Beograd 202 je medijski prijatelj ovog događaja planiranog za 4. avgust. Ljubitelje rokenrola obradovaće grupa „Van Gog”, a o detaljima programa više ćete saznati od organizatora manifestacije.

Voditelj: Ružica Vrhovac

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи