Ars, Artifex

Završeno 63. Sterijino pozorje; u izdanju beogradske Booke objavljena su dva izuzetna romana najčitanijih hrvatskih pisaca.

Sinoć je dodelom nagrada u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu zatvoreno 63. Sterijino pozorje, na koje ćemo se još jednom osvrnuti u današnjoj emisiji.

Aleksandra Glovacki će predstaviti jednu od takmičarskih predstava, omnibus pod nazivom „...I ostali'', nastao na tekstovima četiri mlade spisateljice, a u režiji Stevana Bodrože i produkciji UK Vuk i Merlinka festivala.

U izdanju beogradske Booke objavljena su dva izuzetna romana najčitanijih hrvatskih pisaca.

Prvo je obimno delo Zorana Ferića od 600 stranica „Kalendar Maja” za koje je ovaj autor dobio sve moguće literarne nagrade u Hrvatskoj i ušao u književni panteon južnoslovenskih književnosti. Spisateljsko majstorstvo je očigledno, ali i sama tema koje se danas retko ko želi prihvatiti - seksualnost među starijim osobama. Nekadašnji maturanti, danas skoro sedamdesetogodišnjaci, odlučuju da ponove svoje matursko putovanje brodom, na relaciji Opatija-Zadar. To je okvir za neobična podsećanja i dešavanja u kojoj se razotkrivaju međusobni odnosi koji se, kako se ispostavlja, sa protekom godina nisu promenili.

Drugi roman je delo Miljenka Jergovića „Nezemaljski izraz njegovih ruku” koji pokušava da odgovori na pitanje šta se, kako, kada i kome dogodilo tog kobnog dana kada je grupa mladih zaverenika odlučnih da promeni svet atentatom na prestolonaslednika. Neobičan prikaz Gavrila Principa ali i samog Franca Ferdinanda koji je ovde portretisan na drugačiji način od uobičajenog. O ova dva romana Petar Protić je razgovarao sa direktorom izdavačke kuće Booka Ivanom Bevcom.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи