Ars, Artifex

Inspiracija petog jubilarnog Festivala „Mirdita, dobar dan!“ je Bekim Fehmiju, poznati jugoslovenski i svetski glumac, koji predstavlja simbol i jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala „Mirdita, dobar dan" je da se susretima predstavnika dve društvene i kulturne zajednice podstaknu promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Festival je počeo sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju i trajaće do do drugog juna, kada će biti zatvoren izložbom u Dorćol Placu. Ostale segmente programa predstaviće Sonja Todorović Šegrt.

U Beogradu sutra počinje peti Festival fantastične književnosti Art-Anima, i to na dva mesta, u Sali Opštine Vračar i u klubu galeriji Polet. Više od trideset učesnika - pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni radnici i naučnici - govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca, što će podrobnije najaviti Jovana Zec.

Sterijino pozorje ušlo je u drugu polovinu, a svoje utiske sa do sada viđenog donosi Aleksandra Glovacki.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Beograd 202

Ars, artifex najavljuje, prati, komentariše ars/umetnost i artifex/umetnika. Brzo, kratko, kritički - da budete u toku. Emisiju uređuje Aleksandra Glovacki. [ detaljnije ]