Povišen ton

Elektronski otpad i reciklaža – profit, regulativa, potencijal i nerešeni problemi

U Srbiji oko 200.000 tona elektronskog otpada čeka na reciklažu i ta količina se svakodnevno uvećava. Svega šest odsto na kraju završi u reciklažnom procesu u nekoliko pogona specijalizovanih za ovu vrstu delatnosti. Reciklaža elektronskog otpada relativno je nov proces u Srbiji, što nas drži na samom repu Evrope po preradi odbačenih telefona, televizora, frižidera i drugih naprava. Situacija se iz godine u godinu pomalo popravlja, a da li je to dovoljno?

Vode i zemljište su nam ugroženi otpadnim hemikalijama iz baterija, za koje još nemamo adekvatan način skladištenja, a radnici „Čistoće" za elektronski otpad nisu nadležni. Zato u Srbiji posluje nekoliko privatnih reciklažnih postrojenja za e-otpad, a sa Igorom Petrovićem iz firme iz Niša koja se bavi sakupljanjem i tretmanom opasnog otpada razgovarali smo o tome kako je uređena ova oblast, da li se isplati e-reciklaža i zašto država misli da im se ne isplati aktivnije učešće u ovoj problematici. Tim povodom čućete i šta kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kao i u Udruženju građana „Komšija", koje edukuje stanovništvo o potrebi prerade elektronskog otpada koji takođe i sakupljaju i nose na reciklažu.

Na današnji dan 1945. godine rođen je čuveni jugoslovenski književnik i pesnik Pero Zubac, te mu posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto".

Iza 15 časova govorićemo i o predstojećem takmičenju žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama - Girls Hackaton, koje organizuje Univerzitet Metropolitan.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи