Svaštara

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina.

Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova 1909. godine. Inače, Dan parkova je prvi put obeležen širom Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine. Više o ovoj temi govorićemo, od podneva, u „202 povoda”.

Današnji dan, 25. maj, se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. U nekim gradovima regiona sećanje na taj praznik, kao i njegovo obeležavanje, ni danas nije prestalo. I ove godine će, tradicionalno, Titov grob u „Kući cveća" u Beogradu posetiti veliki broj njegovih poštovalaca. Tamo će biti i naš reporter Petar Protić koji će nam preneti deo atmosfere.

Nekadašnji „Dan mladosti" biće obeležen i igrankom u zemunskom Festu, a među izvođačima će biti i sastav Zbogom Brus Li. S druge strane, u Grockoj je drugo izdanje Arhangel festa, gde svira i grupa Kerber, dok na džez festivalu u Valjevu nastupaju Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić. Šta se još od koncerata održava širom Srbije u petak 25. maja, saznaćete u rubrici Vladimira Todorovića „Pazi, svira se”.

Pred našom fudbalskom reprezentacijom stoje skore obaveze na predstojećem Mundijalu u Rusiji. Nesumnjive, makar organizacione zasluge, za plasman na šampionat sveta pripadaju sportskom direktoru Fudbalskog saveza Srbije Goranu Bunjevčeviću, koji se oporavlja posle moždanog udara. Uz podsećanje na rubriku „Mnogo smo najači” i razgovor sa njim, Dvestadvojka mu želi brz oporavak.

U rubrici „Da si živ i zdrav”, Dejana Jočović nam donosi jednu „slatku” priču. Naime, prema novim istraživanjima čokoladu, mnogima omiljenu poslasticu, sada možete konzumirati i za prvi obrok u toku dana. Ako je verovati stručnjacima, čokoladom je i više nego preporučljivo započeti dan.

Voditelj: Miloš Popović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво