Povišen ton

Izazovi obolelih od multiple skleroze

U Srbiji se procenjuje da postoji 7.000 obolelih od multiple skleroze, neurodegenerativnog oboljenja koje najčešće pogađa mlađu, radno sposobnu populaciju i to češće žene, nego muškarce. Kampanja „MS - Moj svet", želi da ukaže na herojstvo i lične pobede obolelih od ove autoimune bolesti. Ovih dana su prolaznici ispred Skupštine grada imali priliku da uđu u virtuelnu (VR) sobu koja ih vodi kroz svakodnevne situacije, ali onako kako ih oboleli od MS proživljavaju. Koliko je teško izvaditi picu iz rerne, pronaći neki predmet u sobi ili popeti se uz stepenice? Nakon Srbije, ova VR soba nastaviće svoj put širom Evrope i sveta sa ciljem podizanja svesti o multiploj sklerozi. Zahvaljujući simulaciji simptoma putem 4d virtuelnog iskustva, daje se mogućnost lekarima, akademskoj zajednici i donosiocima odluka, da bolje razumeju ograničenja sa kojima se pacijenti susreću. Ovo je tek delić nastojanja da se javnost, država i lekari posvete dijagnostici, adekvatnoj terapiji i dostupnosti lekova, kao i najvećoj mogućoj normalizaciji života i svakodnevice onih sa MS. Tim povodom, gošća Dvestadvojke biće prof. dr Dragana Obradović, specijalista neurologije na VMA, a čućemo i iskustva obolelih od MS-a, koji će govoriti o poteškoćama sa kojima se susreću.
Iza 15 časova u rubrici „Datum, vreme, mesto" prisetićemo se 23. maja 1970. godine kada je Jugoslavija osvojila svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci, održanom u Ljubljani.
U drugom satu emisije pričaćemo i o predstojećem Valjevo džez festu koji će biti održan od četvrtka do subote.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи