Povišen ton

Koje su prepreke u funkcionisanju socijalnih preduzeća u Srbiji, a koji su pozitivni primeri?

Iako socijalna preduzeća pozitivno utiču na društvo i obezbeđuju inovativna i održiva rešenja za brojne izazove, ona se i dalje suočavaju s nedovoljno podsticajnim okruženjem za još intenzivniji razvoj i još jači uticaj. Faktički, postoji oko 1.200 preduzeća sa približno 10.000 zaposlenih koje ispunjavaju određenu socijalnu misiju, ali ih zbog forme ne možemo doslovce nazvati socijalnim preduzećima. I dalje ne uživaju državnu pomoć, olakšice, poreske i druge podsticaje, predviđene predlogom zakona o socijalnom preduzetništvu koji je stigao u Skupštinu krajem 2017. godine. Iako je izazvao brojne komentare i pitanja, poput onog kako će država sprečavati eventualne zloupotrebe, zakon treba da omogući bolje, održivo funkcionisanje socijalnih preduzeća. Do tada, uređenje ovih vrsta biznisa ostaje raznoliko - od organizovanja u zadruge, agencije i udruženja, do fondacija i poslovnih inkubatora koji na svojstven način doprinose boljim životnim uslovima za žrtve trgovine ljudima, osobe sa invaliditetom, povratnike, nezaposlene starije od 50 godina, samohranim roditeljima, roditeljima dece sa posebnim potrebama i drugima.
Kako je sada, a kako se ova udruženja zalažu da bude, govoriće Žarko Šunderić, direktor Centra za socijalnu politiku, Igor Stajić iz Edukacionog centra iz Leskovca, lokalne NVO koja se bavi podrškom razvoja socijalnog preduzetništva, a imaju i svoje preduzeće „Chrono", i Ana Knežević, Udruženje građana „Evo ruka" iz Zemuna. Govoriće o tome kako opstaju, šta je od regulative potrebno promeniti, a šta u svesti ljudi i lokalnih zajednica.

Jedan od srpskih sportista na koje smo najponosniji i posredstvom kojih smo čuveni širom sveta je Novak Đoković. Danas ovaj 31-godišnji teniser slavi rođendan, a mi mu posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto".
Iza 15 časova govorićemo i o Festivalu poezije mladih koji se održava u Vrbasu do subote, a okuplja mlade pesnike, iskusne članove žirija i ljubitelje pesme.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво