Svaštara

„Noć muzeja” u 202 povoda

Petnaesta jubilarna „Noć muzeja” biće održana 19. maja u preko 40 opština u Srbiji. Manifestacija, koja u intervalu od 17-01 časova otvara vrata muzeja, galerija i sličnih, zanimljivih objekata, ovaj put je inspirisana pobedničkim duhom. U goste nam dolazi Zorana Minčić, PR Festivala. Razgovor sa gošćom u rubrici „202 povoda” vodi koleginica Ružica Vrhovac.

Izložbe i „muzejske aktivnosti" - obeležiće nedelju pred nama. U galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, biće prikazana izložba „Meteoriti, glasnici svemira". Biće izloženi vredni, originalni meteoriti kojima raspolaže Prirodnjački muzej u Beogradu. Kroz izložbu posetioci će imati mogućnost da nauče kako da razlikuju meteorit od običnog stenskog materijala sa Zemlje, a saznaće i pojedine elementarne stvari poput porekla, podele, kao i važnosti izučavanja ove pojave. Autor izložbe je Aleksandar Luković, kustos - minerolog.

„Žensko stvaralaštvo u arhitekturi i dizajnu: evropski i lokalni kontekst" - naziv je programa koji predstavljaju Muzej primenjene umetnosti i Žensko arhitektonsko društvo ŽAD. Program čini gostovanje tri izložbe koje se bave temom žena u arhitekturi, dve međunarodne i jedne domaće. Projekat okuplja partnere iz Italije, Portugalije, Španije, Holandije, Slovenije i Slovačke, kako bi skrenuli pažnju na ženski doprinos u arhitekturi, građevinarstvu, dizajnu enterijera i industrijskom dizajnu. Sve tri izložbe mogu da se vide u Muzeju primenjene umetnosti, do kada i u kojim terminima, saznaćemo od našeg reportera Branislava Trajkovića.

Sanja Stefanović je međunarodno priznata pijanistkinja iz Srbije sa bogatim profesionalnim iskustvom. U poslednje četiri godine radi kao strani ekspert za izgradnju novog departmana u domenu „zapadne” klasične muzike u Kini i njen program je pratilo do sada preko 650 učenika. Upravo o tim iskustvima je govorila u rubrici „Gospodo, Ambasador Srbije!"

„Moć je najveći afrodizijak" - rekao je svojevremeno američki diplomata Henri Kisindžer. Čini se da danas, u 21. veku, moć opija više nego ikad. Traži se, ali se i pokazuje kroz društvene mreže, položaj, novac, politički uticaj pa i atraktivan izgled. Šta je danas moć i da li ona služi nama ili mi njoj priča nam u rubrici „Moda 202" koleginica Olivera Perić.

Povela se velika polemika u javnosti oko toga treba li automobili stariji od 15 godina da idu na tehnički pregled dva puta godišnje? Trošak tolike „brige" o našim vozilima snosićemo mi sami. Da li možda treba tu ideju prebaciti na svet politike pa onda i političare, sa stažom od preko 15 godina, slati dva puta godišnje na lekarski pregled? O tome danas, u rubrici „Kvaka 202" promišlja kolega Dragutin Rokvić.

Satire i kvalitetne književne žaoke nikada dosta, pa vam danas nudimo i aforističarske bisere našeg kolege Petra Lazića u rubrici „Perino pero".

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи