Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

Pred nama je Dan Svetog Vasilija Ostroškog.

Vasilija Ostroškog, po čudima poznatog širom vaseljene. Vasilije Jovanović, kako glasi svetovno ime svetog Vasilija, rođen je 1610. godine u Popovom selu u Hercegovini. Bio je episkop zahumski i skenderijski. Kao arhijerej stanovao je u manastiru Tvrdošu, a kada je manastir razoren od Turaka, seli se u Ostrog gde umire 1671-ve. Tu se čuvaju svetiteljske mošti.
O duhovima narod dolazi sa raznih strana da poseti svetiteljeve mošti i daruje manastir prilozima.
Često se događa da se zavetuju i katolici i muslimani jer su svi u ovom kraju uvereni u velike čudotvorne moći svetog Vasilija, pa tako veruju da sve stvari koje prenoće kod moštiju sveca leče sve bolesti.
Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni u Ostrog čuvaju se za „ne daj Bože". Onaj ko se zavetuje da poseti mošti svetog Vasilija, narednog dana započinje post. Neki jednoniče, a u manastiru se svi pričešćuju.
Narodna priča opisuje svetog Vasilija kao surovog pravednika.

TEME: Ne znam da li znate da je Ljiljana Petrović bila prva pevačica koja je predstavljala nekadašnju Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1961. godine. Njenu pesmu „Neke davne zvezde" je napisao pesnik Mika Antić; Slobodan Trkulja: „Pevaćemo iz duše za sve vas". Vidimo se u Novom Sadu 11. i 12. maja. „Pevaćemo iz duše za sve vas. Kao i uvek..."; Da li Ljubav odoleva vremenu; Narcis; Sreća; Narav; Zavet; Oduševljenje; Dušanov Zakonik; Mašta i sanjarenje; Strah; Duša; Biti srećković ili verovati u sreću; Mržnja; Osmehivanje.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz 

i preko Interneta : https://rtsplaneta.rs/linear/16091

Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija: Nena Ognjenović Trkulja.
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво