Svaštara

Deseti „Međunarodni festival nauke i obrazovanja“ u Novom Sadu održaće se 12. i 13. maja, u centralnom kampusu Univerziteta.

Ovogodišnji festival se održava u čast 240. godišnjice osnivanja Norme - škole za obrazovanje srpskih učitelja, osnovane u Somboru. Program će obuhvatiti više desetina kreativnih i interaktivnih radionica iz prirodnih, tehničko-tehnoloških, društveno-humanističkih i medicinskih nauka, kao i umetnosti. Festival je otvoren za posetioce od 10 do 18 časova, a ulaz je besplatan. Naš sagovornik danas na tu temu je prof. dr Stevan Stankovski, predsednik organizacionog odbora festivala.

Na Dan pobede, 9. maja, festival „Egzit" obeležava i svoju pobedu - nagradu za Najbolji evropski veliki festival, koju je osvojio po drugi put u ovoj deceniji. Veliko slavlje, zakazano na Trgu slobode, ugostiće domaće i regionalne bendove kao što su „Let 3", „Disciplina kičme" i „Tri kapljice", ali i njujorški sastav „The Toasters". Pobednička fešta nastaviće se do ranog jutra u klubu „Quarter". Proslavi će se pridružiti i Fondacija Novi Sad 2021, tako što će organizovati međunarodnu konferenciju „Neutralno", na temu održivosti novih kulturnih prostora.

Organizacija „Animal Rescue Serbia" danas obeležava godišnjicu. Članovi ovog udruženja se na profesionalan način bave spasavanjem životinja iz akcidentnih situacija (sa visina, iz dubina i iz vode). Spašavanje životinja shvataju više nego ozbiljno, a svoje usluge vlasnicima i njihovim životinjskim prijateljima stavljaju na raspolaganje svakodnevno i to potpuno besplatno. O tome nam danas detaljnije priča kolega Branislav Trajković, reporter.

Ambasador Srbije je mladi vajar Vojkan Novović, dobitnik nagrade grada Beograda za 2017. godinu, za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti i predstavnik Srbije na internacionalnim umetničkim kolonijama. Smatraju ga jednim od najvećih mladih talenata koji se bave skulpturom u Srbiji. Studirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku za primenjeno vajarstvo. Pripremio kolega Petar Protić.

„Ko hoće nađe način a ko neće nađe izgovor" - ova izreka odlično opisuje fenomen traženja izgovora, kojem smo svi ponekad skloni. Psihologija smatra da su izgovori ponekad stvar podsvesti i da obično i sami verujemo da nismo mi razlog, nego neko, ili nešto, drugo. O izgovorima nam u rubrici „Moda 202" priča koleginica Olivera Perić.

Satira nas nekada nasmeje a nekada „satire", no sa njom je svet oko nas prihvatljiviji i lepši, makar na trenutak. Šta je obeležilo naše živote poslednjih dana i čemu smo pokušali da nađemo „kvaku", saznajte u rubrici „Kvaka 202", Dragutina Rokvića.

„Čitate li vi šta?" - pitanje je koje srećemo u anketama pred svaki Sajam knjiga. Koliko Srbi čitaju i da li je tačno da ima onih koji su pročitali manje knjiga nego što su napisali, približiće nam satirična rubrika „Perino pero" u kojoj čitamo aforizme kolege Petra Lazića.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара