Svaštara

Prvi maj na Dvestadvojci

Ako bi praznici imali miris i ukus, onda bi Prvi maj definitivno mirisao na roštilj. Roštilja se uvek u prirodi, na nekoj od lokacija koja se izabere nekoliko dana ranije. Neke lokacije imaju uređena roštiljska mesta a negde se improvizuje. Sve vreme traje opasnost da roštilj ne obori neka fudbalska lopta, još jedan nezaobilazni element Uranka. Danas u „202 povoda" pričamo o tome kako se u Srbiji roštilja a vi se osećajte slobodnim da nam pišete sa lica mesta i prenesete nam ako ne ukus onda barem miris.

Uranak se organizuje i u Srbobranu, pored gradskog hipodroma, a u režiji Civilnog udruženja „Citadela". Organizatori najavljuju pravi praznik gastronomije gde je svako pozvan da se pridruži i ponese materijal a za decu se organizuje fudbalska utakmica. Atmosferu nam prenosi predstavnik „Citadele", Natalija Barna.

Sabor narodnog stvaralaštva „Jorgovan fest" održava se danas na Miroču, u organizaciji „Centra za kulturu Donji Milanovac". Ova manifestacija ima za cilj očuvanje narodnog identiteta kroz promociju stvaralaštva na polju cvećarstva, domaće radinosti, gastronomije i narodnih običaja. Detaljnije o tome priča nam direktor milanovačkog Centra za kulturu Valentina Gavrilović.

Marko Aćimović, student master studija na odseku za gastronomiju PMF-a iz Novog Sada, je na internacionalnom skupu gastronomije u Istanbulu osvojio zlatnu medalju u kategoriji „pasta-senior". Marko je dobio najviše ocene sudija iz 15 zemalja i sa ponosom ističe da je koristio isključivo namirnice iz Srbije, kako bi približio ukuse jela koji su karakteristični za našu zemlju. O utiscima sa ovog takmičenja Marko Aćimović opširnije govori u rubrici „Ambasador Srbije" koju je pripremila koleginica Slađana Savić.

Da li je inat najveći srpski brend ili mana koju volimo, i da li je isto što i ponos? Neki smatraju da su ta dva pojma sinonimi, drugima je inat samo primitivan način da se kaže „E sad ne može ni kako ja hoću". O fenomenu inata priča nam u rubrici „Moda 202" koleginica Olivera Perić.

I ove godine Centar za socijalni rad u Jagodini isplatiće po 5000 dinara romskim prodoricama za proslavu Đurđevdana. Neće onda biti čudo ako Dragan Marković Palma u tradiciji ostane upamćen kao zaštitnik pod imenom Mala Tetka Bibija. Saznajte da li svet postane zaista lepši kada ga propustimo kroz prizmu satire, u rubrici „Kvaka 202" našeg kolege Dragutina Rokvića.

Satirični blok na koji ste navikli u rubrici „Perino pero" danas popunjavaju aforizmi o istoriji, o Srbima koji je tumače na svoj način, o pobednicima koji je pišu i prepravljaju. Autor svih aforizama je kolega Petar Lazić.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи