Svet čuda

Nedeljni magazin o čudima oko nas, o blesavim ili neuobičajenim stvarima u novom izdanju donosi paletu različitih informacija, koje možda niste stigli da ispratite u moru vesti kojima smo svakodnevno zatrpani.

Nekada su najveća čuda zapravo najjednostavnija rešenja. Držači koji čuvaju baštenski stolnjak da ga ne oduva vetar, sklopive čaše za putovanje, čaša kao pojačivač zvuka sa mobilnog telefona... sigurno će i vama pasti na pamet desetine jednostavnih a genijalnih „a la Pera Kojot genije" izuma. Jedan takav je odnedavno na ulicama Kine i služi tome da stane na kraj pretrčavanju ulice na crveno, a čućete o čemu je reč.

Mnoge ideje čovek dobije samo posmatrajući prirodu. Nekad je bolje preskočiti kopiranje ponašanja životinja i insekata, ali svakako ih proučavati i diviti se bez ometanja. Ukazaćemo na neverovatnu pojavu, potvrđenu od strane naučnika o pomalo bizarnom odbrambenom mehanizmu jedne vrste mrava.

Umetnost je jedno od polja u kome sva čudnovatost čoveka može da zablista. Radovi čuvenih umetnika postižu papreno visoku cenu, jer tako cenimo ekskluzivnost, dragocenost i na kraju važnost kreativnog duha i raznih estetika čovečanstva. Na nedavno održanoj aukciji u čuvenoj londonskoj kući „Sotbi", slika Paje Jovanovića „Dva bašibozuka pred kapijom" prodata je za više od pola miliiona evra, što je najskuplja cena slike u srpskoj istoriji. Koja umetnička dela širom sveta su rekorderi po ceni, a koja oko sebe imaju poseban veo misterije, slušaćete između 14 i 15 časova.

Iznenađujuće priče iz sveta donosi Kruna Pintarić.

Свет чуда Свет чуда

Autor:
Београд 202

Емисија „Свет чуда“ води вас на занимљиво путовање у непознато и подсећа колико тога се налази око нас што не примећујемо, не знамо или не можемо да поверујемо да постоји. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво