Vizija

Evropska konferencija o kulturnom nasleđu u Beogradu

U okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, Delegacija Evropske Unije u Srbiji, EU info centar i Zadužbina Ilije M. Kolarca organizuju izložbu fotografija „Putovanje kroz kulturno nasleđe” koja je postavljena u Holu Kolarčeve zadužbine.

2018. godina je u odabrana za godinu proslavljanja evropskog kulturnog nasleđa. Imajući u vidu da je upravo kulturno nasleđe nešto što, pre drugih stvari, omogućuje evropski identitet, ono bi trebalo da služi i kao temelj izgradnje mladih generacija Evropljana. Zbog čega je jedan od važnih slogana konferencije: Gde prošlost sreće budućnost. U svojoj različitosti i bogatstvu, kulturno nasleđe omugućuje zajedničko razumevanje mesta u kojima živimo i koja zajedno čine evropski kontinent. Od antičkog mita o Evropi do današnjeg doma za više od 500 miliona ljudi - to nasleđe se danas pronalazi u selima i gradovima, zamkovima i crkvama, umetničkim delima u muzejima, u zanatima i kulinarstvu, pa i intimnim domovima. Zbog toga kulturno nasleđe liči na tkivo koje nas povezuje.

U ovdašnjem kontekstu, izložba „Putovanje kroz kulturno nasleđe” predstavlja selekciju fotografija mesta evropskog i srpskog kulturnog nasleđa, od fotografija kolektivnog sećanja na Veliki rat preko manastira i arheoloških lokaliteta do street arta u Srbiji. Istovremeno, izložba je prilika za promociju EU digitalne platforme Evropeana, preko koje je deo fotografija preuzet. Preko svojih institucija kulture, Srbija daje aktivni doprinos toj digitalnoj platformi koja ove godine proslavlja 10. godišnjicu postojanja. 

Autor priloga: Jovana Zec
Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.
Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи