Svaštara

„Zeleni i Crni list” dodela priznanja u „202 povoda”

Danas se u Sremskim Karlovcima organizuje svečana dodela priznanja „Zeleni i Crni list”, u okviru akcije „Tražimo Zagađivača godine i Zaštitnika životne sredine”. U pitanju je najstarija i najpoznatija ekološka akcija, koja se sprovodi u saradnji Radio Beograda 2 i „Pokreta gorana Vojvodine”. Ova akcija traje već 35 godina i ima za cilj buđenje ekološke svesti u društvu, kroz isticanje onih koji su u godini iza nas najviše čuvali životnu sredinu kao i onih koji su bili najveći zagađivači. Više, u uključenju sa lica mesta, čućemo od koleginice Ružice Vrhovac.

U cilju afirmisanja mogućnosti slepih i slabovidih osoba, „Savez slepih Srbije” 26. aprila organizuje dvanaesto takmičenje slepih i slabovidih Srbije u recitovanju. Takmičenje će biti održano u Beogradu, a takmičari su podeljeni u tri kategorije: do 11 godina, od 11-18 godina i preko 18 godina. Recituju se po dve pesme ili govore druga književna dela, s tim da jedno mora biti delo slepog autora. Recitovanje će ocenjivati tročlani stručni žiri, a više detalja ćete čuti od našeg glasnika, posle 13 časova.

Dobio je „Nagradu za svetskog genija” u Tokiju, „Nagradu za životno delo” u Kini, Zlatnu medalju u Hong Kongu za najbolju inovaciju za patent „Uređaj za uništavanje korova”, kao i „Nagradu grada Beograda” za 2017. godinu koja mu je prošle nedelje uručena. On je dr Miloš Stanković, pronalazač i naš gost u rubrici „Gospodo, Ambasador Srbije”. Rubriku pripremila Jelena Knežević.

Bicikl je jedan od vesnika proleća pa je stoga sada idealan trenutak da ga pripremite za vožnju: proverite, popravite, utegnete, podesite, naštelujte - to su ključne reči za ovaj posao. Na početku bi bilo dobro da operete bicikl, ne samo iz estetskih razloga. To će mu produžiti vek trajanja. Posle pranja, potreban vam je alat. Najbolje rešenje je da kupite džepni alat za popravke bicikla. Dobro je da ga nosite i sa sobom tokom vožnji ukoliko se na terenu pojave problemi. Kako još da svoj bicikl „presvučete” za lepo vreme priča nam kolega Branislav Trajković.

Da li ste sujeverni? Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji je čak dve trećine stanovništva sklono verovanjima koja nemaju uporišta u realnosti. Sociologija je nekada smatrala da je pojava sujeverja odlika siromašnih i neobrazovanih slojeva, ali se u praksi pokazalo da ni „urbani” reon nije imun. O sujeverju u „Modi 202” koleginica Olivera Perić.

Zemlja je oduvek bila inspiracija satiričara, bez obzira na to da li se radi o planeti ili državi. Ili našoj zemlji, koja je složićete se, planeta u malom. U rubrici „Perino pero” slušaćemo aforizme o zemlji našeg kolege Petra Lazića.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара