Vizija

Arhitektura u kulturnom kontekstu i umetničkim medijima

Sagovornik emisije je Relja Ivanić, diplomirani arhitekta koji se godinama bavi odnosom arhitekture i društva kroz fotografiju.

A povod je njegovo predavanje: Arhitektura u kontekstu „Dokumentovanje arhitekture u kontekstu" održano u Kulturnom centru Beograda gde je u planu i obimna autorska izložba. Nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (2011), Relja Ivanić se specijalizovao upravo za arhitektonsku fotografiju i jedan je od retkih u Srbiji koji su se posvetili toj disciplini. U ranoj fazi svoje karijere, sa kolegom sa studija Kostom Mijićem, Ivanić osniva portal za arhitekturu i kulturu prostora SuperProstor, preko kojeg prikuplja i prikazuje vrednosti u savremenoj arhitekturi Srbije i regiona.

Inače, arhitektonska fotografija je dokumentarna fotografija, koja se bavi prikazivanjem arhitekture kroz filter strogih pravila i estetskih normi. A neka od pitanja za našeg današnjeg sagovornika jesu koje je značajne objekte fotografisao i kakvu kulturološku ulogu danas ima arhitektura? Da li umemo da prepoznajemo prostore kulture, kvalitetne arhitektonske ambijente i koliko smo uopšte arhitektonski pismeni? Koliko je specifičan proces rada fotografisanja arhitekture i šta je potrebno za čitanje „arhitekture u kontekstu”?

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво