Ars, Artifex

Retrospektivna izložba Miće Popovića, Dani srpske kulture u Istri i roman „Katarke Beograda” Gordane Maletić

U 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića" u Valjevu, biće otvorena izložba slika i crteža akademika Miodraga Miće Popovića, jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih umetnika XX veka u Srbiji. Pred publikom će se naći 16 slika rađenih uljem na platnu ili kombinovanom tehnikom i dva crteža, nastalih u periodu od 1936. do 1989. godine. Tu je i portret našeg slavnog umetnika koji je naslikala njegova supruga, slikarka, Vera Božičković Popović. Izložena dela predstavljaju retrospektivu Mićinog celokupnog umetničkog delovanja i stvaranja.
10. jubilarni Festival srpske kulture u Istri počinje danas u Puli. Ove godine je u znaku rokenrola i na njemu će biti obeleženo 60 godina od rođenja Milana Mladenovića, frontmena grupe EKV, koji je rođen u Zagrebu, a svoj kulturni opus je obeležio u Beogradu. Projekat „Dečak iz vode" podsetiće na celokupnu rok scenu tog vremena. Deseti „Dani srpske kulture" u Istri traju do 30. aprila kada se ujedno obeležava i 5 godina rada Srpskog kulturnog centra u Puli.
U toku su Dani Beograda i s toga vam predstavljamo knjigu „Katarke Beograda" Gordane Maletić, koja nam donosi priče o Beogradu i umećima njegovih stanovnika. Od grnčara do putopisaca, od svirača do filmadžija, od biciklista do alasa, od šegrta do naučnika - pred nama je istorijski mozaik o životu poznatih i neznanih Beograđana, sagledan kroz njihove zanate i umeća.

Voditelj je Petar Protić.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара